Prihranite lahko leta

Foto: Ljubljana 02.10.08, onkoloski institut, bolniki, pacijenti, cakalnica, zdravniki Ljubljana 02.10.08, onkoloski institut, bolniki, pacijenti, cakalnica, zdravniki
Velike razlike med izvajalci, ponekod več kot dve leti čakanja.
Oglej si celoten članek

Za obisk v Dermatologiji Bartenjev - Rogl bi čakali kar dve leti, v Dermamed specialistični ambulanti pa bi prišli na vrsto takoj, kaže majsko poročilo o čakalnih dobah inštituta za varovanje zdravja (IVZ).

V poročilu ugotavljajo velike razlike med čakalnimi dobami za obisk v specialističnih ambulantah. Tako bi za pregled v urološki ambulanti v izolski bolnišnici čakali 540 dni, v sežanski bolnišnici le en mesec; za kardiološko ambulanto v UKC Maribor več kot eno leto, v Zdravstvenem domu Metlika pa sploh ne bi čakali.

Preverite čakalne dobe

Velike razlike opažajo tudi pri zdravstvenih storitvah. Na artroplastiko kolena bi v Splošni bolnišnici (SB) Murska Sobota čakali več kot dve leti, v SB Slovenj Gradec pa dva meseca. Skoraj dve leti bi v SB Murska Sobota čakali tudi na artroplastiko kolka, v Slovenj Gradcu pa le dober mesec. Prav zaradi takšnih razlik je pred naročanjem smiselno pri več izvajalcih preveriti, kakšna je čakalna doba. Prihranite lahko leta, ugotavljajo na IVZ.

Dolge čakalne dobe

"Ambulanta, kjer polovica čakajočih ali več čaka nad dopustno mejo, je ena sama, in sicer revmatološka ambulanta," pravijo na IVZ in dodajajo, da tu na prvi pregled vsaj polovica vpisanih v čakalni seznam čaka 316 dni ali več. Zdravstvene storitve, kjer vsaj polovica čakajočih čaka nad dopustno mejo, so ortopedska operacija rame (več kot 619 dni), drugi posegi na perifernem ožilju (več kot 350 dni), operacija krčnih žil (več kot 332 dni) in sklerozacija žil (več kot 190 dni).

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 1

  • 11:56 27. Maj 2013.

    kaj ostaja inštitut za varovanje zdravlja...ljudje pa čakajo po dve leti na poseg ,ki močno greni ali ogroža življenje!..To je …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.