Prijatelj tvegal življenje, da bi ga rešil

Foto: Profimedia Gora Hood Foto: Profimedia Gora Hood
Pretresljive podrobnosti nesreče, v kateri je umrl slovenski plezalec Miha Šumi.
Oglej si celoten članek

Poročali smo že, da se je na gori Hood v ameriški zvezni državi Oregon v torek zjutraj smrtno ponesrečil 35-letni Miha Šumi po rodu iz Slovenije. Policija je po nesreči objavila zapis, ki so ga posneli v klicnem centru, iz katerega je razvidno, da je njegov plezalni kolega, Braton Jurasevich tudi sam tvegal življenje, ko ga je poskušal rešiti.

"Sem edini, ki ga vidim ta trenutek in se še vedno nahajam okoli 60 metrov nad pelzalcem," je dejal, sodeč po zapisu pogovora v klicni center, in dodal, da se poskuša prebiti do njega. 

Padale so skale in kosi ledu

Šumi se je v torek s skupino prijateljev odpravil na 3400 metrov visok ugasli vulkan, razmere za plezanje so bile dobre, dokler se ni v lepem sončnem vremenu začel topiti led. Med plezanjem mu je spodrsnilo in je omahnil v globino, kakih 200 do 300 metrov. 

Po padcu se je Šumi ustavil na območju, znanem kot Crater Rock. Padec je preživel, a so kljub pomoči, ki jo je prejel še pred prihodom reševalne službe, v bolnišnici lahko le razglasili njegovo smrt. 

Jurasevich, ki je plezal skupaj s Šumijem in še dvema drugima plezalcema, je bil edini, ki ga je lahko po padcu dosegel. Iz zapisa telefonskega pogovora z reševalci je razvidno, da jim je Jurasevich povedal, da ni izkušen plezalec ter ne ve točno, kaj dela, a bo ostal s Šumijem do prihoda reševalne ekipe. 

Reševalcem je po poročanju ameriških medijev povedal, da se s Šumijem nahajata na izredno nevarnem področju ter da mimo njiju letijo skale in kosi ledu. "O moj bog, ravnokar je mimo njega (Šumija) priletela skala," je dejal. 

Jurasevich, doma iz Eugenea v Oregonu je nato vprašal dispečerja, naj pošlje sporočilo mami: "Povejte ji, da jo imam rad. Nahajam se na nevarnem mestu."

Tudi drugi so imeli težave s sestopom

Medtem so drugi plezalci poročali, da imajo prav tako težave s sestopom z gore. Kimberly Anderson, ki je bila v Šumijevi skupini, je drugemu dispečerju povedala, da so ona in še dva druga plezalca ujeta na gori ter da mimo njih letijo skale in kosi ledu. 

"Radi bi le vedeli, kaj je z našim prijateljem," je v solzah dejala med pogovorom na nujno klicno številko. Matt Zavortink pa je povedal, da ni prepričan, ali bo zaradi nevarnih pogojev zmogel splezati do Šumija. "Zelo je daleč, resnično je zelo daleč," je dejal. "Mislim, da sem ga morda videl premikati, a ne vem zagotovo. Mislim, da se je hudo poškodoval."

Jurasevich je medtem Miha bodril s spodbudnimi besedami. "Dobro ti gre," mu je dejal. "Spravili te bomo od tod."

Sodeč po posnetku, so bili plezalci, ki so poskušali rešiti Šumija, vznemijeni ter fizično in psihično izčrpani. Helikopter jih je dosegel okoli ene ure po lokalnem času, približno dve uri po tem ko je Šumi padel. Okoli 1.30 so Šumija potegnili v helikopter in ga prepeljali v bolnišnico v Portlandu. 

Gora vzela že prek sto življenj

Ameriški mediji poročajo, da je gora doslej zahtevala življenja že več kot 130 plezalcev. 

Šumi se je v ZDA preselil zaradi študija, zaposlen je bil pri računalniškem podjetju Jet Repots.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.