Prijateljevo sojenje spet v ponedeljek

Foto: Žurnal24 sojenje, Srečko Prijatelj, Matija Potokar Foto: Žurnal24 sojenje, Srečko Prijatelj, Matija Potokar Foto: Žurnal24 sojenje, Srečko Prijatelj, Matija Potokar Foto: Žurnal24 sojenje, Srečko Prijatelj, Matija Potokar Foto: Žurnal24 sojenje, Sre%C4%8Dko Prijatelj, Matija Potokar Foto: Žurnal24 sojenje, Srečko Prijatelj, Matija Potokar
Na koprskem okrožnem sodišču se je dopoldne nadaljevalo sojenje poslancu SNS Srečku Prijatelju. Naslednja obravnava bo v ponedeljek, ko naj bi zaslišali tudi Marjana Mikuža.
Oglej si celoten članek

Na sodišču je danes pričala tudi hči izsiljevanega Marjana Mikuža, Lara, ki kot svetovalka sodeluje s poslansko skupino SNS. Povedala je, da je bil oče vidno pretresen zaradi Prijateljevih groženj. Sama je vedela, da sta poslovno sodelovala, ni pa bila seznanjena s podrobnostmi.

Oče namreč glede izsiljevanja ni govoril z družino, saj je ni želel obremenjevati s tem. Njej konkretno Prijatelj ni nikoli grozil, čeprav sta se srečevala in sodelovala. Edina situacija, ki jo je razumela kot grožnjo, je bila tista, ko ji je Prijatelj kazal nabito pištolo in jo nagovarjal, naj jo prime. Pri tem dogodku naj bi bil po njenih besedah navzoč tudi predsednik SNS Zmago Jelinčič, čeprav sam danes to zanika.

Izjavo je označil za "eklatantno laž" in "neumnost". Po njegovem mnenju je njena izjava dogovorjena s policijo. "Tako je na naših sodiščih: določeni ljudje imajo policijsko zaslombo in lahko delajo in govorijo, kar hočejo," za STA pravi Jelinčič in dodaja, da bo "z največjim veseljem" enako povedal tudi na sodišču.

Lara Mikuž je še povedala, da Prijatelj, odkar je v priporu, z vsemi močmi pritiska na poslansko skupino, naj jo odpustijo. Z njo naj se Jelinčič ne bi več pogovarjal, preostali iz poslanske skupine pa naj bi jo krivili, da je pri nameščanju prisluškovalnih naprav sodelovala s policijo.

Potokarjevo pričanje
Novogoriški podjetnik Marjan Mikuž se je namreč opravičil, saj naj bi bil na dopustu. Je pa pred sodiščem pričal divaški župan Matija Potokar. Dejal je, da se je leta 2000 zaradi gradnje stanovanjsko-poslovnega objekta sestal z Mikužem, ki je prišel skupaj s Prijateljem. Dogovorili so se, da bodo projekt izpeljali.

Kasneje pa je Mikuževo podjetje Potokarjevi ženi nakazalo 5000 evrov za sponzoriranje njene knjige. Letos pa mu je Prijatelj poslal več grozilnih SMS-sporočil, v katerih je zapisal, naj mu vrne 20 tisoč evrov, sicer bodo sledile tožbe. V sporočilih naj bi mu tudi grozil, da ga bo prijavil policiji.

Prijatelj je sicer že v ponedeljek dejal, da je zahteval 20 tisoč evrov zato, ker mu je Mikuž rekel, da je Potokarjeva toliko dolžna. Ko pa je Potokar vrnil pet tisoč evrov, je Mikuž Prijatelju povedal, da je bila dolžna le toliko, in Prijatelj naj bi nato nehal pošiljati sporočila.

Prijatelja sicer obtožnica bremeni kaznivega dejanja izsiljevanja, nadaljevanega kaznivega dejanja samovoljnosti ter kaznivega dejanja nedovoljene proizvodnje in prometa z orožjem. Poslanec je na prvi obravnavi vse obtožbe zanikal.

V GALERIJI si oglejte fotografije iz današnjega sojenja.
Poleg Prijatelja se na sodišču kot soobtožena zagovarja tudi njegova žena Aleksandra Prijatelj, in sicer zaradi pomoči pri kaznivem dejanju.

Oba sta že prvi dan napovedala, da bosta odgovarjala le na vprašanja svojih zagovornikov in sodnice, ne pa tudi na vprašanja tožilke in zagovornika Marjana Mikuža, ki naj bi ga Prijatelj izsiljeval.


Pred senat je stopila tudi direktorica lokalne televizije Vitel Dolores Žigon Klaut. Prijatelj naj bi jo izsiljeval za 7500 evrov. V sodni dvorani sta se besedno spopadla; Prijatelj je povedal, da mu je bila televizija dolžna denar za pripravo oddaj, ki jih je pripravil zanjo. "Dragi gospod Prijatelj, to je bila vaša promocija," mu je odgovorila Žigon Klautova. Dodala je, da se ob izsiljevanju ni počutila oškodovano, ogroženo pač.

Prijateljev zagovornik Luka Gaberščik je v ponedeljek zahteval izključitev praktično vseh dokazov. Za nekatere od njih je sodnica že odločila, da predloga ne bo upoštevala, za dokaze, pridobljene med hišno preiskavo, pa se bo odločila med obravnavo.

Ta se bo nadaljevala v ponedeljek, ko bo med drugim zaslišan tudi Mikuž.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.