Prijazna država do "novopečenih" staršev

Foto: Profimedia
Foto: Profimedias
Za "novopečene" starše je, vsaj kar se tiče plačanega materinskega, starševskega in očetovskega dopusta, v Sloveniji relativno dobro poskrbljeno.
Oglej si celoten članek

Slovenija spada med države, ki zagotavljajo več plačanega materinskega in starševskega dopusta, kot je predpisan s standardom, ki ga je s konvencijo 183 postavila ta organizacija, in znaša minimalno 14 tednov.

PREBERITE ŠE:

ILO priporoča najmanj 14 tednov

Foto: Žurnal24 (vir: ILO) Materinski dopust po regijah ILO v poročilu Maternity and paternity at work leta 2014 ugotavlja, da po svetu 53 odstotkov od 185 držav, ki so bile zajete v študijo, zagotavlja porodniški dopust v dolžini najmanj 14 tednov. Med njimi je 42 takih, kjer je dožina porodniške daljša od 18 tednov, v šestih državah pa znaša le 12 do 13 tednov, kar je manj, kot predpisuje konvencija. 15 odstotkov ali 27 držav zagotavlja manj kot 12 tednov porodniškega dopusta.

V ZDA v službo že po šestih tednih

V Vzhodni Evropi, Centralni Aziji in razvitih ekonomijah, skoraj vse države dosegajo minimalni standard, a se tudi v razvitih ekonomijah najdejo take, ki tega standarda ne zagotavljajo. Med njimi so recimo ZDA, kjer so matere upravičene do 12 tedenskega neplačanega dopusta, kar je tudi obdobje, po katerem imajo pravico do vrnitve na isto delovno mesto. Ker je dopust neplačan, ga matere velikokrat ne koristijo v celoti, mnoge se vrnejo na delo že po šestih tednih.

V Sloveniji tri vrste "dopustov"

V Sloveniji zaradi poroda oz. nege in varstva otroka staršema pripadajo tri različne vrste dopusta, materinski, očetovski in starševski dopust. Materinski dopust je namenjen pripravi na porod, negi in varstvu otroka takoj po porodu ter zaščiti materinega zdravja ob rojstvu otroka in po njem, zato ga lahko koristi le mati otroka, v višini 105 dni.

Foto: Profimedia Družine Očetovski dopust v višini 70 koledarskih dni uveljavlja oče, pri čemer mu država za za prvih 15 dni ter pet dni, ki jih lahko koristi do prvega razreda osnovne šole otroka zagotavlja očetovsko nadomestilo, medtem ko mu za preostalih 50 dni pripada plačilo prispevkov za socialno varnost od minimalne plače.

Mati z otrokom eno leto doma

Starševski dopust, ki je namenjen nadaljnji negi in varstvu otroka, neposredno po poteku materinskega dopusta lahko koristi eden od staršev, oba starša ali pod določenimi pogoji tudi druga soeba oziroma eden od starih staršev otroka. Vsak od staršev ima pravico do starševskega dopusta v trajanju 130 dni, pri čemer lahko mati na očeta prenese 100 dni starševskega dopusta, 30 dni pa je neprenosljivih.

Oče lahko prenese na mater 130 dni starševskega dopusta, kar v praksi pomeni, da je mati z otrokom skupaj z materinskim dopustom doma 365 dni.

Švedska je prvakinja

Na prvem mestu po dolžini porodniškega dopusta je Švedska, ki staršema zagotavlja kar 16 mesecev oziroma 480 dni plačanega dopusta za vsakega otroka. Partnerja starševski dopust uporabita v celoti ali ne, od njiju je tudi odvisno, kao si ga bosta razdelila, dokler otrok ne bo dopolnil osem let. 

Od prvega do zadnjega dne starševskega dopusta dobivajo nadomestilo v višini 80 odstotkov. Takšno je starševsko nadomestilo po novem tudi v Sloveniji.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.