Primc, Zevnikova in Kangler dokončno pogoreli

Foto: Anže Petkovšek Primc Foto: Anže Petkovšek Primc, Zevnik
Evropsko sodišče za človekove pravice je zavrglo pritožbo Metke Zevnik, Aleša Primca in Franca Kanglerja, ker niso smeli sodelovati na volitvah.
Oglej si celoten članek

Kot se morda spomnite, je državna volilna komisija v dveh volilnih enotah zavrnila kandidatne liste Liste Franca Kanglerja – Nova ljudska stranka in Glas za otroke in družine za predčasne parlamentarne volitve leta 2018, saj na njej ni bilo dovolj žensk. Zaradi tega je bilo bolj ali manj jasno, da Združena desnica, kot so poimenovali koalicijo, ne bo prestopila parlamentarnega praga.

Sodišče je Zevnikovo, Primca in Kanglerja podučilo, da so ženske kvote skladne z Evropsko konvencijo o človekovih pravicah in da bi morali biti z njimi seznanjeni. Menili so tudi, da ni sporno, da pritožniki napake niso imeli možnosti popraviti in da na vrhovnem sodišču v zadevi ni bilo zaslišanja.

Za popravke namreč ni bilo časa, saj so kandidatno listo vložili tik pred rokom, kar pomeni, da bi bila morebitna popravljena lista vložena po roku, kar pa bi ogrozilo izpeljavo volitev.

Odločitev je dokončna.

dezurni@zurnal24.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 9

  • 09:41 6. December 2019.

    To mi deli miška mala!!!!! Kako fantastičen dan je danes!!!

  • 16:18 5. December 2019.

    Primc in kompanija, sedaj pa brž izdelati velike transparente z napisi "ZA OTROKE GRE!" in podobno in hajd nad Bruselj! …

  • 14:02 5. December 2019.

    Kakšni imbecili. Par moških na listi bi reklo, da se identificirajo kot ženske in bi bila stvar rešena.

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.