Primorca umoril z nožem za lupljenje jabolk

Prizorišče zločina
Prizorišče zločina
Adrian Petelin iz italijanskega Devina danes na koprskem okrožnem sodišču ni priznal, da je 1. aprila lani pokončal Darja Grmeka iz Kobjeglave.
Oglej si celoten članek

Sedeminpetdesetletni Darjo Grmek se ni ukvarjal z zakonitimi posli. Preprodajal je droge, zaradi česar je že pristal v zaporu, a ga je leta 2005 predsednik države dr. Janez Drnovšek pomilostil, razlog so bile družinske razmere. Tudi njegova smrt 1. aprila lani pa je bila očitno prav tako, vsaj posredno, povezana z mamili.

Skušal zažgati hišo

Na usodni petek naj bi ga 59-letni Adrian Petelin iz italijanskega Devina kar 25-krat zabodel s kuhinjskim nožem in trikrat porezal z vrtnimi škarjami. Samo ena od številnih ran na glavi, vratu, prsnem košu in hrbtu pa je bila smrtna, zato je umiral v bolečinah ter v strahu in grozi ob zavedanju, da mu ni rešitve, izhaja iz obtožnice. Morilec je sledi skušal zabrisati tako, da je zanetil požar, ki pa se razširil, in truplo je bilo le delno ožgano.

Foto: D. Ž. Adrian Petelin Pokojnega sta naslednji dan po poročanju Slovenskih novic našla domačina, ki sta prišla na obisk. Kriminalisti so ob pregledu hiše našli pol kilograma kokaina, nekaj zavojev konoplje in malo kokaina. Ker so pri Grmeku opojne substance kupovali tudi odvisniki z druge strani meje – njegovi sosedje so povedali, da je imel obiskovalce predvsem v nočnih urah - so se povezali z italijanskimi kolegi, in v preiskavi ugotovili, da je bilo po zločinu v hiši več ljudi.

Prestrašena sta zbežala

Med njimi dva Italijana, verjetno Grmekovi stranki, ki sta se krvave najdbe tako prestrašila, da sta zbežala v domovino, ne da bi obvestila policijo. S tem sta si prislužila ovadbo zaradi suma opustitve ovadbe kaznivega dejanja ali storilca.

Dva meseca po umoru, v začetku junija, so policisti v Devinu potrkali na vrata Adrianu Petelinu. Ta naj bi Grmeku po nekaterih informacijah dolgoval kar 180.000 evrov in na dan umora bi mu menda moral vrniti 35 tisočakov, ki pa jih seveda ni imel. Odločil naj bi se torej za drugo, krvavo pot.

Raje govori slovensko

Na današnjem predobravnavnem naroku na koprskem okrožnem sodišču je zanikal krivdo: "Ne, ne priznam."

Njegova zagovornica, odvetnica Monika Mavsar, je na desetih straneh predlagala nove dokaze in izločitev po njenem nezakonitih, med njimi poseg v telekomunikacijsko zasebnost, pregledali so Petelinov telefon, in zapisnik z zaslišanja na italijanski policiji, kjer ga niso poučili, da lahko govori slovensko. Slovenščina mu je menda bližja od italijanščine.

Predlagala je tudi personalne priče, ki naj bi obtožencu za čas umora zagotovile alibi, ter dodatne forenzične preiskave morilskega orodja, noža za lupljenje jabolk, na katerem naj bi bile še druge biološke sledi.

Po trditvah obrambe je bil Petelin, ki je bil v preteklosti že obsojen, nazadnje v Italiji, Grmeku res dolžen, vendar naj bi mu denar vrnil. Naj bi pa umorjenemu dolgovali tudi drugi.

Ujeli še preprodajalca

Okrožna državna tožilka Katjuša Poropat Lakošeljac vztraja pri obtožnici, torej umoru na grozovit ali zahrbten način, in zanika, da so dokazi nezakoniti. Ker mora sodišče odločiti o predlogih obrambe, je bil narok predčasno zaključen in se bo nadaljeval 13. junija.

Kriminalisti pa so stopili na prste tudi Zasavcu Nejcu Sernelu, ki naj bi pokojnemu Grmeku prodal pol kilograma kokaina. Ker je na predobravnavnem krivdo zanikal, so mu že začeli soditi na koprskem okrožnem sodišču.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.