Ne le dež, kmalu prihaja tudi sneg. To so podrobnosti.

Foto: Profimedia
V petek zjutraj, dopoldne in sredi dneva bodo predvsem v zahodni polovici Slovenije možni krajevno močnejši nalivi, opozarja Arso. Sprememba vremena bo sicer kratkotrajna, saj se bodo temperature nato spet dvignile.
Oglej si celoten članek

"Danes se lahko na zahodu in severu že pojavijo kratkotrajne padavine, drugod bo prevladovalo zmerno do pretežno oblačno vreme," pa opozarjajo pri Neurje.si. "Več sonca bomo deležni na severovzhodu. Ker bomo pod vplivom Sredozemskega ciklona, lahko jutri pričakujemo oblačno vreme s pogostimi padavinami, pojavljale se bodo tudi nevihte," pred močnejšimi nalivi opozarjajo tudi pri Neurje.si, kjer še dodajajo, da se bo snežna meja spustila nad 1000 metrov. "Ponoči se bodo padavine na zahodu okrepile in zjutraj razširile na vso državo. Najnižje jutranje temperature bodo od 8 do 12, na Primorskem okoli 15 °C," dodajajo pri Arsu. 

Kje bo najbolj nevarno?

Največja verjetnost za nastanek neviht bo na zahodu, jugu ter jugozahodu države. Sprememba, ki prihaja, je bolj podobna za ta letni čas in za temperature, ki bi morale veljati za to obdobje. Govora bo le o kratkotrajni spremembi, saj se bodo drugi teden temperature spet dvignile nad povprečje, kar pomeni, da kakšnega mraza ali snega do nižin še lep čas ne bo. Tovrstna prognoza lahko zdrži preko sredine novembra, saj modeli ne kažejo večjih ohladitev, so še zapisali pri Neurje.si. 

xxx

Nadpovprečno topel oktober

Arso je v svoji študiji ugotovil, da so bile po mesečni statistiki temperature zraka in višine padavin v letošnjem oktobru na ravni države najbolj podobne oktobru 2001, ki pa je bil nekoliko hladnejši in bolj namočen. "Po delnih in še ne povsem preverjenih podatkih je bila oktobrska povprečna temperatura zraka na ravni celotne Slovenije visoko nadpovprečna. Padavin je bilo na ravni Slovenije močno podpovprečno, število sončnih ur pa nadpovprečno," so še zapisali pri Arsu. 

Odklon temperature zraka od povprečja obdobja 1981–2010 je na državni ravni znašal 3,2 °C, zaradi česar je letošnji oktober najtoplejši vsaj od leta 1950. Za 0,2 °C je prehitel dosedanji najtoplejši oktober leta 1966 in za 0,3 °C drugi najtoplejši oktober, leta 2001. Najhladnejši je bil v tem obdobju oktober 1974 z odklonom –4,6 °C, daleč pred drugim najhladnejšim oktobrom leta 2003 z odklonom –2,4 °C, so še ugotovili pri Arsu.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 3

  • 21:06 3. November 2022.

    Vreme bo

  • 18:59 3. November 2022.

    itak na tem laznivem neurju sam strasijo posranci laznivi

  • 17:31 3. November 2022.

    kaj bo zdej, snežna meja NAD 1000m ali POD 1000m. Kako se meja sneženja spusti nad 1000 m? ali se …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.