"Pripravlja se pravi masaker"

Foto: Žurnal24 Iz društva za zaščito živali sporočajo, da se letos obeta pravi masaker nad živa
Iz Društva za osvoboditev živali in njihove pravice sporočajo, da se letos obeta pravi masaker. Pristojno ministrstvo zato pozivajo, da lovskih načrtov za leto 2011 nikakor ne odobrijo.
Oglej si celoten članek

"Pripravlja se pravi masaker nad živalmi, saj naj bi lovci v letu 2011 pobili več kot 120 tisoč nedolžnih živali, v glavnem z utemeljitvijo, da je to potrebno zaradi škode, ki jo povzroča divjad," je poudaril Vlado Began iz Društva za osvoboditev živali in njihove pravice.

Po Zakonu o zaščiti živali se lahko živali med drugim usmrtijo, če je to potrebno zaradi ohranjanja naravnega ravnovesja ali če živali povzročajo občutno škodo in tega ni mogoče drugače preprečiti. Po zadnjih podatkih naj bi bilo tovrstne škode v letu 2010 za približno 500 tisoč evrov, kar pa po mnenju društva ne predstavlja kakšne posebne številke.

"Lov je škodljiv in v nasprotju z Zakonom o zaščiti živali in tudi z ustavo, saj je država dolžna ohranjati naravno bogastvo, kamor spadajo tudi živali," je še povedal Began. Društvo tako ministru za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano predlaga, da lovskih načrtov za leto 2011, ki mu jih bo predložil Zavod za gozdove, ne sprejme.

Nepotrebno cepljenje
Pegan je poudaril, da je potrebno po predpisih pse cepiti vsako leto, čeprav proizvajalci cepiv, ki se uporabljajo v Sloveniji, jamčijo zaščito pred steklino oziroma imunost za dve ali tri leta. "Cepljenje je za pse stresen dogodek, poleg tega pa naj bi imelo tudi negativne stranske učinke, ki se ne pokažejo takoj, ampak kasneje. Komu je potem v korist vsakoletno cepljenje psov, ki niti ni tako poceni?" se sprašuje Began.

Društvo posledično predlaga, da se psi proti steklini ne cepijo vsako leto, temveč, če je to sploh potrebno, vsaki dve ali tri leta, odvisno od cepiva. Društvo še predlaga, da se v Sloveniji uporabljajo samo tista cepiva, ki jamčijo najdaljšo zaščito pred steklino, saj je v korist psov, da so čim manjkrat izpostavljeni cepljenju.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.