Prisilna mobilizacija za blok 6

Foto: Žurnal24 Minister za gospodarstvo Matej Lahovnik naših informacij o gradivu, ki so ga pri
Energetika. Lahovnikova tajna intervencija za rešitev naložbe v Teš ogroža jedrsko varnost.
Oglej si celoten članek

Na ministrstvu za gospodarstvo v tajnosti pripravljajo načrt, kako bodo zagotovili denar za gradnjo šestega bloka v Termoelektrarni Šoštanj (Teš).

Pripravljeno je interno gradivo za vlado in pogodba, ki je predvideni podpisniki sploh še niso videli. Dokumenti predvidevajo, da bo Gen energija (lastnica slovenskega dela nuklearke) v prvem koraku Tešu nakazala sto milijonov evrov in ga tako dokapitalizirala. Skupaj s Holdingom slovenske elektrarne, ki je lastnik Teša, bo Gen energija zagotovila 297 milijonov evrov, oba energetska stebra pa naj bi se poleg tega za 200 milijonov zadolžila. Skupna ocena vrednosti bloka šest je 1,1 milijarde evrov.

“Tega predloga ne poznam, ne verjamem pa, da bo Gen energija vstopila v to naložbo, saj vsako podjetje vstopa v naložbe le, če verjame, da so upravičene. Država sicer lahko s svojim premoženjem počne, kar hoče,” pravi predsednik uprave Jedrske elektrarne Krško Stane Rožman.

20 let bi po nekaterih ocenah Gen energija odplačevala naložbo v Teš, ki si je želijo na ministrstvu.

Ogrožena varnost Jeka
“Viri so ključni za zagotavljanje varnosti. Polovico prispeva Gen energija in slabo premišljeni odlivi iz podjetja so slab signal za nas. Bojimo se, da bi s takimi in podobnimi ukrepi prišlo do siromašenja potrebnih virov za vzdrževanje jedrske elektrarne in s tem do ogrožanja jedrske varnosti,” pravi Rožman.

V zameno za stomilijonsko nakazilo bi Gen energija dobila tretjinski lastniški delež in enega člana v nadzornem svetu Teša. Dobili bi tudi pravico do odkupa tretjine elektrike iz Teša. Ta bo zaradi izpustov CO2 stala od 71 do 84 evrov za megavatno uro. Gospodinjstva zanjo zdaj plačujejo okrog 50 evrov.

Podpišeš ali ne podpišeš
Bo direktor Gen Energije Martin Novšak podpisal pogodbo, ki je, kot pravi, še ni videl? “Dokumentov, ki ne bodo omogočali stabilnega in varnega obratovanja jedrske elektrarne, ne bom podpisal. Ali je ta pogodba taka, pa težko rečem,” pravi Novšak in dodaja, da je 50 milijonov evrov dobička, ki ga bodo imeli letos, rezerviranega za spodnjo Savo in odplačevanje posojil.

“Strategija Gen energije je vlaganje v obnovljive in trajnostne vire, kar pa Teš ni,” pravi Novšak. Ko gre za ekonomsko upravičenost gradnje šestega bloka, pa pravi, da bi se Gen energija postavila v vrsto, če bi v njej stali tudi tuji investitorji. “Smiselno bi bilo, da država projekt preizkusi na trgu.”

Zelo verjetno so zaradi pričakovanega nasprotovanja vodstva Gen energije prejšnji teden pred iztekom mandata zamenjali nadzorni svet Gen energije, ki lahko zamenja direktorja. Večina novih nadzornikov je blizu Lahovnikovemu Zaresu.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.