"Prišlo je do preobrata," pravijo in zahtevajo njegov odstop

Foto: Flickr/Vlada RS
Foto: Flickr/Vlada RS
Kljub uskladitvi stavkovnega sprazuma, v sindikatu razburjeni.
Oglej si celoten članek

Po dobrem mesecu bodo danes za skupno mizo ponovno sedli predstavniki vlade in vseh reprezentativnih sindikatov javnega sektorja.

Zamik uveljavitve nove plačne lestvice

Sindikalna stran bo od vlade zahtevala dodatna pojasnila o izhodiščih za pogajanja o prenovi plačnega sistema, ki med drugim predvidevajo zamik uveljavitve nove plačne lestvice.

Izhodiščni plačni razredi delovnih mest in nazivov iz spodnje tretjine plačne lestvice bi se na novo lestvico praviloma prevedli leto kasneje, kot je bilo predvidoma sprva, in sicer z januarjem 2025, v celoti pa bila nova lestvica implementirana v letu 2027 s prevedbo plačnih razredov funkcionarjev.

Nadaljevanje stavke in zahteva za odstop ministra

Medtem je Visokošolski sindikat Slovenije kljub uskladitvi besedila stavkovnega sporazuma napovedal nadaljevanje stavke v visokem šolstvu. Sindikat zahteva odstop ministra za visoko šolstvo, znanost in inovacije Igorja Papiča.

Pogajalci vlade in Visokošolskega sindikata Slovenije so po več tednih pogajanj sicer 15. marca uskladili besedilo stavkovnega sporazuma. Predsednik sindikata Gorazd Kovačič je danes dejal, da besedilo stavkovnega sporazuma med pogajalskima stranema ni parafirano.

Stavkovni sporazum naj bi sicer zajemal neplačni del. Plačni del pa se je prestavil na pogajanja o oblikovanju stebra, za kar so si v sindikatu dali čas do 30. junija. 

Glavnina stavkovnih zahtev VSS-ja se sicer nanaša na posebnosti dela v visokem šolstvu in nekaj prikrajšanih poklicnih skupin. Na pogajanjih so dosegli dogovor o vsebinsko najzahtevnejših neplačnih zahtevah, to so normativi, sobotno leto, individualna raziskovalna sredstva in odprava prekarnega pedagoškega dela.

Kovačič je za MMC pojasnil, da je poziv k odstopu ministra vezan na stavkovna pogajanja, ki potekajo že pol leta. "Zgodil se je preobrat," je dejal Kovačič. Več bo znanega po novinarski konferenci, ki bo ob 11. uri.

dezurni@styria-media.si

 

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 1

  • 13:12 27. Marec 2023.

    Nekateri politično obarvani sindikati znotraj strok so samo še za rušenje in pogojevanje. To postaja vse bolj protivladna folklora.

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.