Prisluškovanje prek tipkovnice?

Foto: Žurnal24 tipkovnica_istock24032003
Nepridipravi lahko s pomočjo vtičnic "prisluškujejo" kaj ljudje tipkajo na tipkovnice, trdijo raziskovalci.
Oglej si celoten članek

Raziskovalci varnosti na internetu trdijo, da lahko nepoklicani zaradi slabo zaščitenih kablov na nekaterih tipkovnicah pridejo do uporabnih podatkov o vsakem vtipkanem znaku. Z analizo podatkov, ki uhajajo v električno omrežje, so lahko raziskovalci videli, kaj je tarča tipkala. Dokazali so, da "napad" deluje z oddaljenosti do 15 metrov, izboljšave pa bi lahko pomenile, da bo kmalu možno prisluškovanja z veliko večje razdalje.

Raziskovalci so se osredotočili na kable, ki se uporabljajo za povezovanje tipkovnic PS/2 z osebnimi računalniki. Šest žic znotraj kabla PS/2 je ponavadi tesno skupaj in slabo izoliranih, kar pomeni, da podatki, ki potujejo po žici, potem ko je pritisnjena ena od tipk na tipkovnici, uhajajo v kabel, ki je povezan z vtičnico, od tam pa informacija uhaja v omrežje, ki sobi dostavlja elektriko. Poleg tega podatki po kablih PS/2 potujejo relativno počasi. Vse to pomeni, da je lahko razbrati spremembe v napetosti električnega toka, ki jih povzročajo pritiski na tipke. Raziskovalci podjetja Inverse Path so uporabljali digitalni osciloskop za zbiranje podatkov o spremembah v napetosti, poroča BBC.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.