Prispevka za Blok 6 nas lahko reši le Evropska komisija

Foto: Jaka Dimc
Foto: Jaka Dimc
Dodatka za blok 6 pred koncem leta še ne bo, potem pa ...
Oglej si celoten članek

Ministrstvo za infrastrukturo v predlogu sprememb energetskega zakona predlaga ukrep prednostnega dispečiranja. Poenostavljeno rečeno gre za subvencijo za blok 6 Termoelektrarne Šoštanj, saj je strošek tam proizvedene elektrike višji od tržnih cen. 

"Konec javne obravnave bo v prihodnjem mesecu, potem sledi medresorsko usklajevanje, obravnava v državnem zboru, pa tudi Evropska komisija mora potrditi, da gre za dovoljeno državno pomoč," je državni sekretar na ministrstavu Klemen Potisek. Po njegovi oceni tako do aktivacije ukrepa, ki bi lahko pomenil za evro višji račun za elektriko, ne bo prišlo prej kot pred koncem letošnjega leta. En evro je maksimalni znesek dodatka, če bi se vlada odločila, da je treba za blok 6 zbrati 25 milijonov evrov na leto. 

Ukrep bo lahko uvedla vlada, če ji ga bo predlagal Eles. "Potreben bi bil samo, če bi tržne cene električne energije še naprej padale in bi bile bistveno nižje od proizvodnih cen," je dejal Potisek in dejal, da bi se ukrep aktiviral, če bi bile na primer cene elektrike dlje časa okrog 40 evrov za megavatno uro. 

Trenutne cene na referenčni leipziški borzi kažejo, da bi prednostno dispečiranje morali aktivirati. Cene 40 evrov za megavat namreč ne dosega niti vršna energija (to je energija, ki je potrebna takrat, ko je poraba najvišja), medtem ko megavatna ura pasovne energije stane manj kot 32 evrov za megavat (gre za cene za dobavo v letu 2018). 

Spremembe energetskega zakona so v javni obravnavi do 7. marca. 

dezurni@zurnal24.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 6

  • 08:55 13. Februar 2017.

    Pri nas se dela tako da bo teš vseeno naprtil davkoplačevalcem ... pomoč EU pa si bodo nafilali v žepe …

  • 08:41 13. Februar 2017.

    Kriva je rdeča tranzicijsko-politična mafija, bedak! SK/SN!

  • 09:47 11. Februar 2017.

    Nič niso zapravili denarja ampak so ga vodilni v tešu pokradli!! Seveda nekaznovano saj so na pravi strani!! Tako kot …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.