"Pritožb na izračun bo precej"

Foto: Žurnal24 Obrazec za pritožbo. (Foto: Žurnal24)
Vrednotenje. Lastniki nepremičnin se bodo precej pritoževali, da je vrednost teh previsoka. Prodaja.
 Zaradi napovedanega davka na nepremičnine nekateri večja stanovanja menjajo za manjša.
Oglej si celoten članek

Še ta teden bo Geodetska uprava RS (Gurs) lastnikom nepremičnin posredovala 40-stranske brošure o poskusnem izračunu vrednosti nepremičnin. Predvidoma teden pozneje gre na pot še okoli 1,1 milijona obvestil, ki razkrivajo, na koliko država ocenjuje vrednost nepremičnin.

Nepremičninska posrednica Mojca Sauli zoper poskusne izračune pričakuje precej pritožb, pa ne ker bodo vrednosti prenizke, temveč ravno nasprotno. To pa bo za Gurs, če se bo izkazalo za resnično, predstavljalo dodatno povišanje stroškov.

Tri resnice o izračunih
Vrednotenje. Gurs trg spremlja in analizira že pet let. Poskusne vrednosti ne bodo določene kot povprečje zadnjih let, ampak bodo modeli odražali vrednost na dan 1. julij 2010. Javno. Vrednosti bodo vidne širši javnosti, ko bo vlada modele vrednotenja predpisala z uredbo. Tega letos še ne bo.
Zamuda. Obvestila o poskusni vrednosti nepremičnin prihajajo z enoletno zamudo.

Že jih menjajo za manjša
Saulijeva svoj odgovor utemeljuje z dejstvom, da lastniki Gursovo oceno vrednosti nepremičnine verjetno povezujejo z davkom na nepremičnine – višja vrednost, višje davčne obveznosti. Sicer pa opaža, da nekateri zaradi prihajajočega nepremičninskega davka večja stanovanja že menjajo za manjša: "Nekaj strank, ki so živele same, ali pari so se odločili za prodajo večjega stanovanja in nakup manjšega. Preprosto menijo, da bodo zaradi prevelike kvadrature državi plačevali preveč."

Porabili 16 milijonov evrov
Celoten projekt z vrednotenjem nepremičnin naj bi po Gursovi oceni stal 4,75 milijona evrov, a generalni direktor Gursa Aleš Seliškar poudarja, da bo "končni znesek odvisen od povratne pošte". Te pa naj bi bilo po mnenju Saulijeve precej.

Seliškar dodaja, da so samo za popis okoli šest milijonov nepremičnin odšteli slabih 11 milijonov evrov, skupaj s prej omenjenim zneskom torej 16 milijonov.

lndividualci odpadejo
Vsi lastniki nepremičnin bodo lahko na ceno vplivali z vlaganjem zahtevkov za popravek podatkov (ali s pripombo zoper model vrednotenja). To bo mogoče storiti z obrazci, ki so priloženi brošuri, ali prek spleta (za vstop v aplikacijo potrebujete EMŠO in posebno kodo, ki bo navedena v obvestilu). Manjše popravke vrednosti bo mogoče doseči s posredovanjem podatkov, ki bodo na obvestilih zapisani poševno (denimo leto obnove oken, inštalacij, strehe in drugi).

"Pripombe (zoper model vrednotenja, op. p.) se ne bodo dajale na izračunano vrednost, temveč na to, ali je bila lastnikova nepremičnina uvrščena v pravo cono," pojasnjuje Seliškar. Opozarja, da se pripombe ne bodo upoštevale individualno, ampak šele če se na nekem območju večina lastnikov ne bo strinjala z Gursovo vrednostjo (če bodo vsi lastniki stremeli k istemu – povišanju ali znižanju vrednosti).

Časa za pripombe bodo imeli lastniki nepremičnin 53 dni od začetka obveščanja.

Obvestila tudi solastnikom
Če ima neka nepremičnina več lastnikov, bodo Gursovo obvestilo prejeli vsi, razen v primerih, kjer jih je deset in več. Poskusna vrednost bo navedena za celotno nepremičnino, bodo pa za vsako osebo navedeni tudi deleži.

 

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.