Pritožbe krvodajalcev

Foto: Žurnal24 Reorganizacija transfuzijske službe se je začela že leta 2008. (Foto: Gregor Kat
Transfuzija. Kri bi dali, a le če bo ostala doma.
Oglej si celoten članek

Kri. "Če bo šlo tako naprej, bomo ostali brez krvi," nas je opozoril bralec, ki ni želel biti imenovan. Po njegovih besedah se je v Jesenicah spremenil režim jemanja krvi, kri so jemale tudi sestre, ki so prišle iz Trbovelj, za oddajo krvi pa je čakal več ur. "Poleg tega ne bom podaril krvi, da jo bodo nato odpeljali v Trbovlje," je bil ogorčen.

"Spremembe, ki jih opažate, so v sklopu reorganizacije transfuzijske službe, ki se je začela že leta 2008,"
 je pojasnil direktor Zavoda RS za transfuzijsko medicino (ZTM) Igor Velušček. Cilj sprememb je po njegovih besedah uskladiti delovanje transfuzijske službe z veljavno zakonodajo ter tako zagotoviti enako raven kakovosti in varnosti pri preskrbi s krvjo po vsej državi. Zakon o preskrbi s krvjo predvideva, da se enote, ki opravljajo transfuzijsko dejavnost, preoblikujejo v tri možne oblike: transfuzijski zavod, transfuzijski center in bolnišnično krvno banko.

Predelava v Ljubljani

"Pogoje za transfuzijski zavod izpolnjuje le ZTM Ljubljana, status transfuzijskega centra pa sta pridobili transfuzijski enoti v Mariboru in Celju," je povedal Velušček. Do zdaj so k ZTM Ljubljana priključili pet centrov za transfuzijsko dejavnost, in sicer Novo mesto, Trbovlje, Slovenj Gradec, Izola in Jesenice, k UKC Maribor pa centra Murska Sobota in Ptuj. "Gre torej za spremembo, ki je organizacijske narave, zato je tudi rotiranje kadra znotraj centrov običajno," je razložil. V Ljubljani na primer zdaj predelujejo kri, zbrano v Novem mestu, Trbovljah, Slovenj Gradcu, Izoli, Novi Gorici in na Jesenicah, predelana kri pa se vrača v bolnišnice v skladu s potrebami. 

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.