Pritožbe slovenskih delavcev v hotelih hrvaškega lastnika

Foto: zurnal24.si
Foto: zurnal24.si
Hrvati nas izkoriščajo, izločili so slovenske proizvode in celo slovenski jezik. Gre za slovenske delavce hotelov v Luciji, ki jih je nedavno prevzela hrvaška družba Cavtat hoteli.
Oglej si celoten članek

Hoteli Cavtat, ki sodijo v skupino Liburnia Riviera Hoteli, so februarja zaključili prevzem portoroškega Metropol resorta ter hotele Barbara, Roža in Lucija. Paket so kupili s strani Hotelov Bernardin, že takoj po prevzemu pa so se začele pojavljati težave, piše spletni portal Regional Obala.

Slovenščino povsem izrinili

Spletna stran hotelov nudi informacije le v hrvaškem, nemškem, italijanskem in angleškem jeziku. Prva stran, ki se odpre, je v hrvaščini.

Tudi pogodbe naj bi svojim zaposlenim dajali kar v hrvaščini, na dobavnicah in ostali potrebni dokumentaciji je ravno tako v uporabi hrvaščina, tudi ceniki niso v slovenskem jeziku.

Foto: Spletna stran Spletna stran Hotela Metropol

“Tu je prava katastrofa”

Od svojih delavcev zahtevajo, da delajo preko delovnega časa, naj si sami perejo službena oblačila in podobno. Včeraj se je na obalne medije anonimno obrnila ena izmed zaposlenih v hotelih, ki je izpostavila, da na njenem delovnem mestu ni bilo nikoli rožnato, po prihodu novih lastnikov pa da je prava katastrofa.

Sem mati samohranilka, za poln delovni čas in 45 nadur mesečno mi nakažejo manj kot 850 evrov. Direktor nas sili, da delamo tudi po 12 ur dnevno, ko pa sem zbolela in jim javila, da imam vročino, so mi rekli, da lahko kar za vedno ostanem doma,” je zapisala obupana delavka.

Dodala je, da naj bi imeli lastniki drugačen odnos do hrvaških delavcev, ki so zaposleni prek hrvaške družbe. “Pogodbo so prekinili z možem moje prijateljice, ki je v hotelih delal dolga leta. Zdaj njegovo delo opravlja Hrvat. A se vam to zdi prav? Slovenci pa na slovenski zemlji nimamo dela!

Med drugim je v anonimnem pismu izpostavljeno še, da v hotele prihajajo številni računi s strani matične firme in to za dela, ki niso bila nikoli opravljena. “Na ta način spravljajo denar v svojo firmo na Hrvaškem.

Lastnik: Zakone spoštujemo!

Lastniki, Liburnia Riviera Hotels, na številna novinarska vprašanja, kaj se dogaja v Portorožu odgovarja le, da pri svojem poslu spoštujejo vse predpise.

Cavtat Hoteli sicer zelo očitno steguje lovke na portoroške hotele, nedavno pa so kupili tudi slabih 16 odstotkov družbe Istrabenz turizem in tako postali eden od večjih posamičnih lastnikov, še piše omenjeni portal.

S težavami je seznanjen sindikat KS 90. Irena Valenti pravi, da so pričakovali težave, da jih odpravljajo in da so se po njihovem posredovanju stvari začele premikati na bolje. Sindikat ne dopušča odstopanj od pogojev, ki so jih imeli zaposleni pri prejšnjih lastnikih. Z nakupom so se namreč Hrvati obvezali, da bodo za delavce ohranili vse pravice.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 22

  • 21:09 12. April 2015.

    Nova metla, nova pravila

  • 19:06 11. April 2015.

    kaj pa ste pričakovali od bagre ustaške?

  • 18:13 11. April 2015.

    Ti si pa res humorist. Poglej našega predsednika in vse ti bo jasno. Pri nas ni nikogar, ki bi se …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.