Prizanesljiv odziv Pahorja na vladno krizo

Foto: Saša Despot
Foto: Saša Despot
Predsednik države Pahor premierja Janše ne bo pozval k odstopu, a od njega pričakuje jasno oceno, ali lahko še naprej opravlja svojo vlogo. V prihodnjih dneh pogovori z najvišjimi predstavniki oblasti in politike.
Oglej si celoten članek

Predsednik republike Borut Pahor v komentarju glede aktualnih političnih razmer, ki jih je sprožilo nedavno poročilo Komisije za preprečevanje korupcije, ob robu slovesnosti v Dražgošah ni želel biti preveč kritičen, saj kompromitiranca Janeza Janše in Zorana Jankovića ni pozval k sestopu z javnih funkcij.

Od predsednika vlade Janeza Janše pa Pahor pričakuje oceno, ali lahko glede na razmere, nastale po objavi poročila Komisije za preprečevanje korupcije, vlada še naprej uspešno opravlja svoje naloge. Medtem Pahor razmišlja o nadaljnjih ukrepih.

Tako se v teh dneh intenzivno posvetuje z vodilnimi ljudmi slovenskega političnega življenja, da bi skupaj ocenili razmere, ki so nastale po objavi poročila komisije, ki jo je Pahor ocenil kot institucijo pravne države, ki jo je treba spoštovati. Predsednik vlade in koalicija sta po Pahorjevem mnenju odgovorni, da ocenita, ali je zaradi tega poročila nastal položaj, v katerem je neizogiben odstop vlade ali glasovanje o njeni zaupnici.

"Odločilno za razplet dogodkov je, ali, kdaj in kako bo odstopila slovenska vlada in kakšne so možnosti, da bi se s konsenzualnimi ali pa vsaj trdnovečinskimi odločitvami v državnem zboru izognili predčasnim volitvam z imenovanjem bodisi politične bodisi tehnične vlade," je dejal Pahor. Po njegovem pa so predčasne volitve zadnja možnost, ki bi pomenila "dolgotrajne mesece politične paralize, ki bi v bistvu ugasnili stroje reformnih aktivnosti".

Sestanek političnega vrha

Pahor se namerava v prihajajočem tednu sestati s predsednikom vlade, predsednikom državnega sveta in državnega zbora ter voditelji strank. Kot pravi, si bo prizadeval za to, da bi v strpnem dialogu poiskali neko rešitev, ki bo imela dovolj široko podporo, saj brez tega potrebni ukrepi za izhod iz gospodarske in socialne krize niso mogoči in bodo naleteli na odpor pri socialnih partnerjih ali pri ljudeh.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 18

  • 12:05 15. Januar 2013.

    Angelči so mu jo prinesli!

  • 12:03 15. Januar 2013.

    Šef JJ mu ne dovoli svojega mnenja.Tak je dogovor,zato soga volili!

  • 11:59 15. Januar 2013.

    Joj, kakšno butalsko klobasanje! A si čisto nor,ali pa drogiran!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.