Priznala, da sta gojila konopljo, a nista bila obsojena

Foto: Žurnal24 Sanjin Jašar
Mariborsko okrožno sodišče je tudi v ponovljenem sojenju izreklo oprostilno sodbo Sanjinu Jašarju in Tomažu Zagoršku, obtoženima pridelave in hrambe prepovedane droge konoplje.
Oglej si celoten članek

Ta naj bi bila namenjena le v zdravstvene namene, sodišče pa ni ugotovilo škodljivih posledic. Tožilstvo je napovedalo ponovno pritožbo.

Kot je ob današnjem izreku sodbe povedala sodnica Danila Dobčnik Šošterič, so zaslišane priče in dodatna zdravstvena dokumentacija, ki jo je v ponovljenem sojenju pridobilo sodišče, potrdile, da početje obdolženih ni imelo škodljivih posledic. "Posledice so bile celo pozitivne," je povzela.

Priče so potrdile, da so izdelke iz konoplje dobile od Jašarja brezplačno, vmes pa je tudi prišlo do prekvalifikacije konoplje v slovenski zakonodaji, s čimer se je zmanjšala teža domnevno nezakonitega dejanja. Sodišče je sledilo trditvam obrambe o nesorazmernosti med pomenom očitanega dejanja in posledicami, ki bi jih prinesla obsodilna sodba.

Zagovornik legalizacije konoplje Jašar je z domnevnim pomočnikom Zagorškom moral ponovno sesti na zatožno klop, ker je višje sodišče po pritožbi tožilstva razveljavilo oprostilno sodbo zanju. Tožilstvo ju bremeni pridelave in razpečevanja prepovedanih substanc po tistem, ko so policisti januarja 2016 v enem od objektov mariborskega Kulturnega centra Pekarna, ki ga je uporabljal Jašar, zasegli sadike konoplje, konopljino smolo in kremo s THC.

"Nikoli nisem skrival"

Prvoobtoženi Jašar je v ponovljenem sojenju ponovil, da je edini motiv za njegovo početje pomoč bolnim ljudem, ki jim uradna medicina ne zna pomagati. Ponovil je, da svojega početja nikoli ni skrival.

Višja tožilka Januša Kušar Rotman je danes napovedala ponovno pritožbo, ker vztraja, da je neupravičena proizvodnja in hramba za nadaljnjo prodajo konoplje kaznivo dejanje. "Konoplja zaenkrat v Sloveniji ni legalizirana. Še vedno je v uredbi o razvrstitvi prepovedanih drog v drugi skupini kot prepovedana droga. Prosti promet z njo ni dovoljen. Obdolžena za gojenje konoplje nista imela potrebnih dovoljenj pristojnega ministrstva," je pojasnila.

Enako kot na prvotnem sojenju je za Jašarja predlagala eno leto zapora, za Zagorška, ki je bil v preteklosti zaradi podobnega dejanja že obsojen, pa eno leto in dva meseca zapora.

Prvotna oprostilna sodba na višjem sodišču po poročanju časnika Večer ni obstala, ker iz nje ni bilo razbrati, ali je senat Jašarja oprostil, ker je ugotovil obstoj okoliščin, ki izključujejo protipravnost ravnanja obtoženih, ali zato, ker ni bilo dokazano, da je storil kaznivo dejanje.

dezurni@zurnal24.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 15

  • 22:03 19. December 2018.

    Upoštevali so olajševalne okoliščine, ki niso bile omenjene, Jašari je opravljal koristno delo v času granitne revolucije, Dvojna marila, če …

  • 16:48 19. December 2018.

    Po zapustitvi mojega prejšnjega dela pred 2 meseci, sem imel nekaj sreče, da sem izvedel o tej spletni strani, ki …

  • 14:46 19. December 2018.

    Res sodniki in tožilci se ukvarjajo s kurjimi tati in bi jih v zapor vse prave lopove pa obsojajo pogojno. …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.