Prodajajo našo intimo

Foto: Boštjan Tacol
Foto: Boštjan Tacol
Urgenca. Poškodovance, ki se po pomoč zatečejo na UKC, začnejo nadlegovati odškodninske družbe. Nemoč. Prodaje podatkov o pacientih na ljubljanskem UKC ne morejo preprečiti.
Oglej si celoten članek

Sramotno. “S soprogom sva doživela prometno nesrečo; zletela sva s ceste, avto je bil povsem uničen. Po pomoč sva šla na ljubljansko urgenco, kjer so naju oskrbeli. Čez nekaj dni so naju začeli na domačem naslovu nadlegovati iz odškodninske družbe. Prav nasilni so bili s predstavljanjem svoje ponudbe, češ da nama bodo pomagali do pravične odškodnine. Najinih podatkov nisva dala nikomur razen pristojnim na urgenci. Kako so torej izvedeli, da sva imela nesrečo?” je ogorčena 72-letna Ruža Tekavec. Napoveduje prijavo informacijski pooblaščenki.

Prejeli smo številne prijave zlorab osebnih podatkov. Za univerzitetni klinični center (UKC) ne morem reči, da niso nič naredili, da se to ne bi več dogajalo, in verjamem, da jim je težko. Tudi odškodninske družbe smo že večkrat kaznovali, a očitno je njihov zaslužek tako velik, da se jim kršenje zakonodaje izplača. Še več, nekatere v svoji aroganci niti ne želijo sodelovati v postopku; ravno danes smo zato oglobili eno od njih,” razlaga informacijska pooblaščenka Nataša Pirc Musar.

UKC obsoja

V zvezi z uhajanjem podatkov z urgence ljubljanskega UKC je informacijska pooblaščenka prejela pritožbo ter na podlagi tega opravila nadzor nad njihovimi zbirkami podatkov in dostopov do njih. “Obsojamo, da podatki uhajajo in so posredovani odškodninskim službam, saj se zelo dobro zavedamo varovanja osebnih podatkov. Zato smo v sektorju za informacijsko tehnologijo takoj preverili, kdo je v tistih dneh dostopal do podatkov o pacientih in tudi ali programske rešitve upoštevajo zahteve glede varovanja občutljivih podatkov. V prihodnjem letu načrtujemo prenovo varnostne politike in dosledne varnostne preglede informacijske opreme,” pojasnjujejo na UKC.

Vredni smo 50 evrov

Po neuradnih informacijah naj bi odškodninske družbe za podatke o posameznem pacientu, ki se je zatekel po pomoč na urgenco, plačale po 50 evrov na ponesrečenca. To posredno potrjuje tudi informacijska pooblaščenka. “Prepričana sem, da medicinske sestre podatkov ne dajejo zastonj, o znesku, ki ga prejemajo, pa ne morem govoriti,” pravi Pirc Musarjeva.

Informacijska pooblaščenka je zaradi nezakonitega razkrivanja podatkov pacientov, ki so imeli nezgodo, odškodninskim družbam dobila že večje število prijav; postopki še niso v celoti končani, so pa potrdili sume nezakonitega posredovanja osebnih podatkov. Globa zaradi zlorabe osebnih podatkov pacienta znaša štiri tisoč evrov za odškodninsko družbo in 830 evrov za njeno odgovorno osebo.

Zaradi nesodelovanja v inšpekcijskem postopku je Pirc Musarjeva ravno ta petek izrekla globo v višini 1.500 evrov zoper odškodninsko družbo in 500 evrov zoper njeno odgovorno 
osebo.

Miniintervju: Žrtve so lovili pred ljubljansko polikliniko

N. U., 28 let, študentka z Vranskega, ki je delala za eno od odškodninskih družb.

Angažirali so vas prek študentskega servisa, kaj ste počeli?

Za eno od odškodninskih družb (ime je znano uredništvu, op. p) sem prek študentske napotnice v letu 2009 delila letake pred polikliniko v Ljubljani, kjer naj bi “ujeli največ žrtev”.

Kako so se odzvali ljudje, ki ste jih ustavili?

Bolniki takrat večinoma niso vedeli za družbo in so vzeli letak. Le tu pa tam je kdo izjavil, da so goljufi. Sicer pa tudi sama nisem imela dobrih izkušenj z njimi.

V kakšnem smislu?

Zanje sem delala kakšen mesec in pol, obljubili so mi, da mi bodo denar izplačali takoj po izteku meseca, a so z izplačilom zavlačevali, se sprenevedali in mi grozili, da imajo deset odvetnikov in da jim ne morem nič. Na koncu so poslovanje prenesli na novoustanovljeno podjetje ... Da skrajšam, izplačal me je študentski servis iz svojega sklada; nakazilo sem dobila junija letos, torej po več kot dveh letih od izdaje napotnice maja 2009.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 2

  • 11:42 27. December 2011.

    In zakaj bi moralo biti ime podjetja in tedanjega lastnika znano samo uredništvu. Saj je šlo podjetje itak cugrund in …

  • 22:43 26. December 2011.

    Znancu so prišli na dvorišče in mahali z 15.000 evroi in rekl ajde tle podpiš pa imaš takoj denar, ker …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.