Program na program

Foto: Žurnal24 Niti Gaspari niti Križanič nista jasno odgovorila, kako bo država varčevala pri
Javne finance in prihodnost. Gaspari na vprašanje o varčnejši javni upravi: “Kakšne reze ste pa vi naredili?”
Oglej si celoten članek

Finančni minister Franc Križanič je potrdil, da bo tudi letošnji proračun potreboval rebalans. “Davčni prihodki so v prvem četrtletju višji, kot je bilo načrtovano. Bo pa treba povečati spodbude za trg dela,” je pojasnil razlog za popravke. Kako daleč so, ni razkril.

Razvojni minister Mitja Gaspari pa je ob pojasnjevanju nacionalnega reformnega programa za letos in prihodnje leto, ki predvideva “pametno, vključujočo in trajnostno rast”, Slovencem po svojem mnenju plastično pojasnil še pokojninsko dilemo: “Leta 2020, in to ni tako daleč, bo izdatkov za pokojninsko blagajno za slabo milijardo evrov več kot danes, zdaj si pa predstavljajte, kako boste v enem letu vse druge izdatke države zmanjšali za ta denar.”

A vlada v javni upravi še ne bo krčila. “Naj pa jaz vas vprašam: ali ste kakšne reze v vaši instituciji že naredili? Ker s tem bi pokazali dovolj dobre volje in prispevali k temu, kar zahtevate od drugih,” se je Gaspari odzval na naše vnovično vprašanje, ali je v novih reformnih programih končno mogoče najti tudi varčevanje in povečevanje učinkovitosti javne uprave.

Ministru naj pojasnimo, da je Žurnal media gospodarska družba, ki v proračun vsak mesec prispeva davke in prispevke, in ne javni zavod, ki se financira iz proračuna. Gaspari je nadaljeval, da je “stagniranje plač v javnem sektorju zelo jasna indikacija”, spomnil je tudi, da “socialni partnerji nočejo iti v ostrejše ukrepe”, ampak to raje prelagajo na poznejša obdobja, ter da je država lani že privarčevala okoli 800 milijonov evrov.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.