Projekcija: Padec NSi, skok SD

Foto: Profimedia
Foto: Profimedias
Projekcija: NSi brez poslanca, SD z dvema.
Oglej si celoten članek

Vodstvo stranke NSi na neformalnem posvetu v Dolenjskih Toplicah ni določilo kandidatne liste za volitve v Evropski parlament, ki bodo maja letos. O kandidatni listi bo v prihodnjih tednih dokončno odločil izvršilni odbor, že zdaj pa je znano, da bosta ponovno na njej tudi Ljudmila Novak in Lojze Peterle.

Na listi še druga ugledna imena

Med evidentiranimi kandidati je še nekaj drugih uglednih imen, so navedli v NSi. Po neuradnih podatkih se bo za poslansko mesto v Evropskem parlamentu potegovala tudi Valentin Hajdinjak in Jožef Horvat. Oba sta podpredsednika stranke. O kandidatni listi ter vrstnem redu kandidatov bo izvršilni odbor odločal v prihodnjih tednih. 

Sodelovanje s SLS zavračajo

Organi stranke bodo formalno odločali tudi o skupnem nastopu na evropskih volitvah z zunajparlamentarno SLS, čeprav je po dvodnevnem posvetu v Dolenjskih Toplicah kaže, da se bo stranka na majske volitve za evropski parlament podala samostojno. Na volitvah leta 2014 sta NSi in SLS nastopili s skupno listo. V EP sta bila izvoljena dva poslanca Lojze Peterle iz NSi in Franc Bogovič iz SLS. 

Projekcije kažejo najbolje SD

Projekcija, ki jo je na podlagi volilne udeležbe, kot je bila na zadnjih volitvah pred petimi leti, pripravil POLITICO, ki velja za eno najbolj vplivnih publikacij iz področja Evropske unije, NSi na prihodnjih volitvah napoveduje največji padec. Nova Slovenija bi glede na njihovo analizo prejela 7,5 odstotka glasov, kar pomeni, da bi ostala zunaj parlamenta. Velik skok pa POLITICO napoveduje SD, ki bi podvojil število prejetih glasov in bi tako imel dva poslanca v EP. SDS, ki mu nekatere analize kažejo še na četrtega poslanca, bi po projekciji POLITICA ohranil tri poslance. 

Bo povezava med SMC, LMŠ in SAB uspela?

V SD o pripravah na evropske volitve razpravljajo danes, skoraj gotovo pa bo nosilka liste sedanja poslanka Tanja Fajon. 
V četrtek se bodo sestali predstavniki strank LMŠ, SMC in SAB. POLITICO lMŠ napoveduje dva poslanca, liberalni trojček pa pričakuje da bo, če se jim bo uspelo povezati, dobil tri poslance. Vendar pa imajo tri koalicijske stranke že samo glede tega, kdo bo nosilec morebitne skupne liste, različne poglede. 

 

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 3

  • 13:36 9. Januar 2019.

    Na listi so ugledna imena? Vic dneva...

  • 17:59 8. Januar 2019.

    Za SD pa spet Fajonova kandidira; sedaj je pa prilika ,da se vsi kristjani zahvalimo za njeno "zjebano" Božično voščilo. …

  • 16:28 8. Januar 2019.

    Folk je spoznal da je Peterle brez posluha igral na orglice . Podobno je bilo s Podobnikom ko je igral …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.