Promet obstal, skoraj 200 prometnih nesreč

Foto: Boštjan Tacol slovenija 14.03.2011 Andrej Klobasa, Izjava za javnost vodilnih funkcionarjev Ob
Kaos. Zaradi zdrsov tovornjakov spet zaprta primorska avtocesta, promet stal tudi proti Dolenjski. Krivda. Vozniki tovornjakov bi se morali iz prometa izločiti sami, a poudarjajo, da jih je Dars o razmerah obvestil prepozno.
Oglej si celoten članek

"Avtoceste so bile za osebna vozila vseskozi prevozne, le na primorski avtocesti pri Golem Vrhu smo jo zaradi zdrsa tovornih vozil začasno zaprli," pojasnjujejo na Družbi za avtoceste v Republiki Sloveniji (Dars). Proti večeru so zaprli še dolenjski krak avtoceste – tudi tu je bil krivec avtoprevoznik, ki je obtičal v snegu.

Darsovi delavci potrebujejo približno dve uri, da v celoti očistijo krak avtoceste. "V tem času lahko zapade tudi od pet do deset centimetrov snega. Avtoceste in hitre ceste ob tako močnem sneženju ne morejo biti črne. V takšnih primerih so pogosti zdrsi vozil, kar posledično pomeni zastoj," poudarjajo.

Tokrat pravočasno

Krivde za zdrse tovornjakov, ki so povzročili prometni kaos na avtocestah, na Darsu ne prevzemajo. Prepričani so, da so v nedeljo zvečer, ko se je sneženje začelo krepiti, več kot pravočasno odredili izločanje tovornih vozil iz prometa.

Tudi na policiji zagotavljajo, da so na najbolj kritičnih odsekih avtocestnega križa nemudoma začeli tovornjake pošiljati s ceste. "Če tovornih vozil ne bi izločali, bi bila večina avtocestnih odsekov neprevozna za ves promet, tudi za osebna vozila. Izločanje je bilo mogoče povsod. Pred cestninsko postajo Log je bila na primer kolona izločenih tovornih vozil dolga približno pet kilometrov," še poudarjajo na Darsu.

Ujeti že drugič

Nekateri vozniki, ki so zaradi zdrsov tovornjakov za nekaj ur obtičali na zasneženi primorski avtocesti, so v prometu na skoraj istem mestu obstali že drugič v enem mesecu. Šef sekcije za promet pri Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije (OZS) Andrej Klobasa je prepričan, da se je promet tam spet ustavil, ker Dars ni pravočasno začel plužiti ceste in hkrati hitro izločati tovornjakov iz prometa. "Predolgo so čakali in zamudili. Preprosto niso dorasli zadevi. Spet so padli na izpitu. Vodstvo primorsko-notranjske enote Darsa bi bilo treba zamenjati, ker preprosto ne zna delati. Dars je dolžan čistiti ceste. Če tega ne znajo, naj to prepustijo drugim," je kritičen Klobasa, ki sicer delavcem priznava, da so na drugih avtocestnih delih po državi ukrepali pravočasno in pravilno.

Na Darsu odgovarjajo, da so na posebno previdnost zaradi napovedanega obilnejšega sneženja opozorili celo OZS, in to že v petek. "OZS ima po naših podatkih čez tisoč naslovov, na katere lahko posreduje našo informacijo," dodajajo. Policija tudi zato od voznikov tovornjakov pričakuje, da prometno signalizacijo dosledno upoštevajo.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 2

  • 07:51 17. Januar 2013.

    A si zgrešu, na psihiatrijo poklič.

  • 07:57 15. Januar 2013.

    Tarzani "Policisti so seveda grožnjo vzeli resno in preiskali lokaeli resno in preiskali lokal, obenem pa so iskali in tudi …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.