Promet se je normaliziral šele devet ur po nesreči

Foto: Dars
Foto: Dars
Stanje po včerajšnji prometni nesreči se je normaliziralo šele po več kot devetih urah od nesreče, pravijo policisti.
Oglej si celoten članek

Policisti so bili o nesreči obveščeni ob 7.54, na kraju nesreče so z ogledom začeli že 25 minut kasneje, ob 8.18. Ker je bilo udeleženih pet osebnih vozil in tovornjak se je kraj nesreče raztezal na približno sto metrih avtoceste. 

Ker so morali sopotnika osebnega vozila znamke Peugeot 208 oživljati in je življenjsko ogrožen, je policija nekaj po deveti uri o prometni nesreči obvestila dežurno preiskovalno sodnico in državnega tožilca, saj so bili podani sumi storitve kaznivega dejanja Povzročitve prometne nesreče iz malomarnosti. 

"Policisti so skupaj z dežurno preiskovalno sodnico ter državnim tožilcem z ogledom kraja nesreče zaključili okoli 11. ure, ko so se pričele odstanjevati posledice prometnenesreče (odvoz vozil, čiščenje vozišča ipd..)," so pojasnili na ljubljanski policijski upravi. 

Da je preiskovalna sodnica na kraj nesreče prišla šele tri ure po nesreči, so že včeraj povedali na Darsu. 

Obvestilo sodišče poziv prejelo slabi dve uri po nesreči

"Sodišče je bilo o dogodku obveščeno ob 9.40 uri in preiskovalni sodnik je takoj po obvestilu in posvetu z državno tožilko odšel na kraj dogodka, kjer je bil dostop s službenim vozilom kljub uporabi zvočnih in svetlobnih signalov otežen," so pojasnili na Okrožnem sodišču v Ljubljani. 

Ni pa bil problem v tem, da bi imel preiskovalni sodnik takrat kakšno drugo delo. "V navedeni in tudi drugih primerih prihod na kraj dogodka - ogleda, na Okrožnem sodišču v Ljubljani nikoli ni pogojen z morebitno zasedenostjo preiskovalnega sodnika z drugimi dežurnimi opravili, saj je dežurna preiskovalna služba tukajšnjega sodišča organizirana tako, da tudi ob potrebi o sočasni obravnavi več primerov lahko zagotovi izvedbo vseh procesnih dejanj v zakonskih rokih in brez nepotrebnih zamud," so še pojasnili na sodišču. 

Promet je bil nato sproščen v pol ure, a nastala je 24 kilometrov dolga kolona, ena najdaljših doslej. Zastoj ne nastal tudi v nasprotno smer, na Darsu pa so že včeraj pojasnili, zakaj niso uporabili zastorov

Foto: Profimedia Policijski skener

Vrhunskega in dragega skenerja niso uporabili

Policija je januarja kupila 90 tisoč evrov vreden 3D skener, ki naj bi omogočal hitrejše oglede krajev najhujših prometnih nesreč, a ga v primeru včerajšnje nesreče niso uporabili. 

"S ciljem čim hitrejše sprostitve prometa laserski scaner ni bil uporabljen, saj bi bilo v nasprotnem primeru potrebno promet v celoti zapreti in odstraniti udeležence in drugo osebje. Slednje pa bi vsekakor povzročilo še daljše zastoje. Policisti Postaje prometne policije Ljubljana laserski skener, glede na okoliščine same nesreče, uporabljajo v primeru najhujših prometnih nesreč (smrtnih), hkrati pa še dodajamo, da je uporaba scenerja še v fazi testitranja," so pojasnili policisti. 

Promet v normalne tire devet ur po nesreči

Da bi promet hitreje tekel so, ker je bilo ogromno tovornjakov, odprli štiri cestninske steze za tovorna vozila. "Policisti so v sodelovanju z DARS-om na relaciji med Uncem in Brezovico postavili prometno signalizacijo, ki je prepovedovala prehitevanje tovornihvozil. Promet je bil preusmerjen na vzporedne ceste, kjer so v najbolj obremenjenih kržiščih promet urejali policisti. Stanje se je normaliziralo v popoldanskih urah (okoli 17. ure)," pravijo policisti. 

Foto: Dars Nesreča na Primorki

Na peugeota naletel tovornjak

Voznik osebnega vozila znamke Citroen C5 vozil po levem prometnem pasu avtoceste in dohitel stoječo kolono vozil. Ker pa voznik hitrosti in načina vožnje ni prilagodil prometnim razmeram je s sprednjim delom vozila trčil v zadnji del osebnega avtomobila znamke Citroen berlingo, katerega voznica je takrat stala na levem prometnem pasu. Po trčenju je vozilo Citroen berlingo obstalo na levem prometnem pasu, medtem, ko je vozilo Citroen C5 odbilo v levo, kjer je trčilo v kovinsko varovalno ograjo.

Po trčenju v ograjo je vozilo Citroen C5 zdrselo naprej, kjer je trčilo v vozilo voznika Peugeota 208, ki je tedaj stal na levem prometnem pasu pred vozilom Citroen Berlingo. Po omenjenem trčenju je vozilo Peugeot 208 odbilo v desno na desni prometni pas, po katerem je takrat pripeljal voznik vlečnega vozila znamke Volvo, s pripetim polpriklopnikom znamke Krone, s katerim sta trčila. V naletu vozil so bili udeleženi še voznica osebnega vozila znamke Renault vel satis, voznik osebnega vozila znamke Ford focus in voznica osebnega vozila znamke VW caddy, ki so takrat stali vkoloni vozil.

janez.zalaznik@zurnal24.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 15

  • 01:17 27. Maj 2017.

    Take nesreče več ali manj povzročajo lenuhi, ki se jim ne da vstat 10 minut prej preden grejo v službo …

  • 19:58 26. Maj 2017.

    neverjetna slovenska nesposobnost: pripeljem do Loma proti Ljubljani in me svetlobne table opozarjajo o zastojih na relaciji Logatec - Brezovica, …

  • 18:03 26. Maj 2017.

    Za koji hurac imate policaji helikoptere ?????????????????? <br />Hrvati vse takšne nesreče v Liki obravnavajo s helikopterjem , pa so …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.