Prometni zakoni skozi prvo oviro

Foto: Žurnal24 (Foto: Barbara Leskovar)
Poslanci so opravili prvo obravnavo paketa štirih prometnih zakonov. Sprejeli so tudi novelo o upravnih taksah in zakon o izenačevanju možnosti invalidov.
Oglej si celoten članek

Z zakoni o motornih vozilih, voznikih, pravilih cestnega prometa in cestah želi vlada izboljšati varnost v cestnem prometu in jasneje določiti odgovornosti in pristojnosti za upravljanje javnih cest.

Zakon o pravilih cestnega prometa s 380 evrov na 1200 evrov zvišuje kazen za prekoračitev hitrosti za več kot 40 kilometrov na uro na cesti zunaj naselja, razen na hitrih cestah in avtocestah.

Prav tako viša kazni za prekoračitev hitrosti na hitri cesti ali avtocesti za več kot 50 kilometrov na uro, in sicer s 300 evrov na 1000 evrov.

Najnižja predvidena kazen za vožnjo pod vplivom alkohola naj bi znašala 300 evrov, najvišja pa 1200 evrov.

Katerih nesreč pravni akti niso mogli preprečiti?
Prometni minister Patrick Vlačič je v razpravi izrazil prepričanje, da bo zakon o pravilih cestnega prometa izboljšal statistiko, ki beleži upadanje nesreč s smrtnim izidom, medtem ko imajo v SDS do zakona precej več pomislekov. Menijo namreč, da bo zakon z višjimi kaznimi za najhujše prometne prekrške prizadel predvsem socialno šibke.

 

Soglasno za izenačevanje invalidov
Državni zbor je soglasno sprejel zakon o izenačevanju možnosti invalidov. Po mnenju poslancev zakon predstavlja pomemben korak k odpravljanju diskriminacije invalidov.

Edino v SDS opozarjajo, da ne upošteva mnenja večine predstavnikov invalidskih organizacij, zato so še pred glasovanjem napovedali, da se bodo glasovanja vzdržali.

Upravne takse se bodo zvišale
Poslanci pa so sprejeli tudi novelo zakona o upravnih taksah. Slednje se bodo do prvega januarja 2012 postopoma zvišale v treh korakih za skupno 28 odstotkov.

Novela poleg tega določa tudi nove taksne oprostitve, nekatere takse pa določa na novo.

Zelena luč tudi za poročilo varuhinje človekovih pravic
Predstavniki ljudstva so ob tem podprli tudi novelo zakona o trgu finančnih instrumentov, novelo pomorskega zakonika in resolucijo razvoja pomorstva ter priporočila varuhinje človekovih pravic Zdenke Čebašek Travnik, ki jih je pripravila ob letnem poročilu za lani.

Največ pozornosti je namenjene kršitvam delovnopravne zakonodaje in nezadostnemu delu inšpekcije.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.