Protestna nota zaradi meje

Foto: Žurnal24
Zaradi hrvaškega zemljevida, na katerem je meja s Slovenijo označena po sredini Piranskega zaliva, protestna nota v Zagreb.
Oglej si celoten članek
"Slovenska vlada se je ponovno neustrezno odzvala na še en hrvaški korak v nizu hrvaških ozemeljskih teženj na škodo Slovenije," so v odzivu na noto zapisali v Zavodu 25 junij. Vlado pozivajo, naj odpre arhive zunanjega ministrstva in vse pristojne, da spregovorijo o tem, ali je "dolgoletna neodločna slovenska politika do Hrvaške morda posledica mednarodnih pritiskov, pogojevanj in izsiljevanj".

Z ministrstva za zunanje zadeve bodo v Zagreb danes poslali protestno noto zaradi hrvaškega zemljevida, na katerem je meja s Slovenijo označena po sredini Piranskega zaliva. Zunanji minister Samuel Žbogar je sicer že včeraj dejal, da objava zemljevida ni v duhu arbitražnega sporazuma.

''Hrvati nas ne jemljejo resno''
Milan Orožen Adamič, nekdanji veleposlanik v Zagrebu, je za zurnal24.si povedal, da je v takih primerih protestna nota "običajna praksa, je pa zelo pomembno, kaj in kako je v tej noti napisano". Po njegovem je bilo kaj takšnega, kot zadnji enostranski zemljevid, tudi pričakovati, "kar je tipičen odraz tega, da nas ne jemljejo resno", je še dodal.

"Mislim, da bi bilo treba obvestiti tudi švedsko predsedstvo, trenutno predsedujočo državo in tudi ZDA. Dvomim, da so to storili, a na vsako takšno zadevo se je treba odzvati zelo ostro. S tem dokažemo, da so oni (Hrvati, op. a.) nekredibilni, kar je pravzaprav točno," je še dodal Adamič.

Na današnji seji odbora državnega zbora za zunanjo politiko je na vprašanja poslancev Žbogar še dejal, da slovensko-hrvaške meje ne bo določal enostranski zemljevid, ampak arbitražno sodišče. Poudaril je tudi, da objava zemljevida ne bo vplivala na odločanje arbitražnega sodišča, ki bo presojalo o meji med Hrvaško in Slovenijo.

Novo topografsko karto si lahko ogledate na tej povezavi.

Sredinska črta
Direktor hrvaške državne geodetske uprave Željko Bačić je že včeraj pojasnil, da je bila narisana črta, ki je bila izhodiščna osnova za hrvaška pogajanja s Slovenijo, kar pomeni sredinsko črto v Piranskem zalivu.

Hrvaške meje so narisali v skladu z dokumenti, ki jih Hrvaška obravnava kot svoje, in so ali potrjene (primer Madžarske) ali pa posledica nekdanjih dogovorov (primer BiH).

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.