Proti zastrupljanju Slovenije

Foto: Anže Petkovšek Okoljski protest Foto: Anže Petkovšek Okoljski protest Foto: Anže Petkovšek Okoljski protest Foto: Anže Petkovšek Okoljski protest
Nevladne okoljske organizacije in civilne iniciative so danes z manjšim protestom pred državnim zborom opozorile na zastrupljanje slovenskih mest s težkimi kovinami in trdnimi delci ter na vplive na zdravje prebivalcev.
Oglej si celoten članek

Ob tem so izpostavili, da je pravica ljudi do zdravja in življenja nad ravnanjem kapitala, da z zastrupljanjem kuje dobičke.

Med kritično onesnaženimi

Kot je ob protestu izpostavil ekolog in član stranke Trs Dušan Plut, se Celjska kotlina, Zasavje in Mežiška dolina že desetletja uvrščajo med kritično onesnažena, zastrupljena območja v Sloveniji.
Poudaril je, da ta seznam dopolnjujejo Šaleška dolina, območji okoli Jesenic in Idrije pa tudi mesta, ki imajo onesnaženo vodo in zrak ter so onesnažena s hrupom: Maribor, Ljubljana, Kranj, Novo mesto, Murska Sobota in Nova Gorica.

Plut je pojasnil, da so na najbolj zastrupljenih območjih vsebnosti nevarnih težkih kovin v prsti presežene za od 10- do 50-krat in celo več. "Dolgotrajno zastrupljanje življenjskega okolja povzroča poleg gospodarske in okoljske škode številne zdravstvene probleme, zlasti pri najranljivejših skupinah, kot so otroci," je opozoril in dodal, da na teh območjih živi kar četrtina prebivalcev Slovenije.

Zahtevajo neodvisni nadzor

Od države zahtevajo, naj se območja največje in večplastne degradacije okolja v državnih in občinskih planskih dokumentih ter na ravni Evropske unije opredelijo kot posebna planska kategorija s prednostnimi finančnimi sredstvi za okoljsko in razvojno sanacijo.

Prav tako zahtevajo, naj se na zastrupljenih območjih prepreči vsako nadaljnjo čezmerno obremenjevanje okolja. Zahtevajo neodvisni nadzor onesnaževalcev ter prepoved pridelovanja hrane ali gradnje stanovanj in vrtcev na najbolj zastrupljenih zemljiščih.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.