Protislovja v "reformacijski" proslavi?

Foto: Žurnal24
Evangeličanski škof Geza Erniša je prepričan, da vključitev katoliškega škofa Tomaža Hrena na proslavi ob dnevu reformacije ni bila posrečena, saj je igral Hren pomembno vlogo v protireforemamaciji.
Oglej si celoten članek

Škof Geza Erniša meni, da proslave niso namenjene delitvi Slovencev© BOBO

 
Erniša je povedal, da je torkova osrednja proslava v Cankarjevem domu sicer dala primeren poudarek slovenski reformaciji, ker pa naj bi šlo za praznik reformacije, je vendarle pričakoval, " da bodo bolj upodobljeni tisti liki, ki so bili zaslužni za reformacijo ". Prav tako je Erniša menil, da tovrstne prireditve niso namenjene temu, da bi se Slovenci delili okoli njihove vsebine. Ob tem je še spomnil, da ostaja zgodovinsko dejstvo, da je katoliški škof Hren odigral pomembno vlogo prav pri protireformaciji in sežiganju slovenskih knjig.

Na torkovi proslavi je ministrica za visoko šolstvo, znanost in tehnologijo Mojca Kucler Dolinar v slavnostnem govoru poudarila, da bi današnji Sloveniji in Evropi koristil kakšen nov Trubar. V samem scenariju prireditve pa so med relevantne zgodovinske like uvrstili tudi Tomaža Hrena.

Tomaž Hren (1560-1630) je bil od leta 1599 ljubljanski škof. V skladu s tedanjo cerkveno in državno (cesarsko) politiko protireformacije, ki je zahtevala, da se luterani v katoliških deželah bodisi spreobrnejo bodisi izselijo, je Hren v letih 1600-1603 v svoji škofiji poskrbel za zatiranje kali protestantizma in sežiganje protestantskih knjig. Škof Hren pa je takšno usodo prihranil Dalmatinovi Bibliji in od papeža dobil dovoljenje za njeno rabo. Tako je na tej osnovi omogočil izdajo Čandkovih Evangelijev in listov, s tem pa ohranil slovensko jezikovno in knjižno tradicijo.
Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.