"Protitajkunski" zakon na ustavno sodišče

Foto: Žurnal24
Foto: Žurnal24 main
Vlada je podprla predlog za ustavno presojo spornih določb novele zakona o gospodarskih družbah. Sprejeli so tudi uredbo o določitvi modelov vrednotenja nepremičnin.
Oglej si celoten članek

Vlada je podprla predlog za ustavno presojo in začasno zadržanje spornih določb novele zakona o gospodarskih družbah, ki bo začela veljati 29. novembra. "Te težave so takšnega značaja in pomena, da je vlada naložila ministrstvoma za gospodarstvo in za pravosodje ter službi vlade za zakonodajo, naj nemudoma pripravimo zahtevo za oceno ustavnosti spornih določb novele zakona o gospodarskih družbah skupaj s predlogom za začasno zadržanje izvajanja teh določb," je povedal Zalar.

Novela zakona med drugim prepoveduje ustanavljanje, vodenje ali nadziranje družb osebam, ki so člani poslovodstva ali organa nadzora družbe, nad katero je bil začet postopek zaradi insolventnosti ali prisilnega prenehanja.

Spremembe pri nepremičninah

Vlada je sprejela tudi uredbo o določitvi modelov vrednotenja nepremičnin, kar bo omogočilo izvedbo generalnega vrednotenja nepremičnin in prvi pripis posplošene tržne vrednosti vsem nepremičninam v registru nepremičnin, ki ga vodi Geodetska uprava RS. Podatke bo mogoče začeti uporabljati s 1. januarjem 2012. Sprejela je tudi uredbo o podatkih o lastnostih nepremičnin v registru nepremičnin.

Vlada vstopa v zasebno družbo

Država bo kupila 49-odstotni delež zasebne družbe tveganega kapitala Prva energijska naložba. Slovenija želi povečati število zasebnih družb tveganega kapitala in pospešiti razvoj malih in srednje velikih podjetij s potencialom hitre rasti ter multiplicirati učinek vlaganj javnih sredstev.

"Koristno bi bilo, da AUKN ostane"

Poročilo o svojem delu je vladi predstavila Agencija za upravljanje kapitalskih naložb (AUKN). "AUKN je bila ustanovljena, da povečuje vrednost premoženja in dividendno donosnost družb ter zagotavlja dolgoročen razvoj," je dejala Dagmar Komar. Po njenem mnenju bi morali sprejeti lastniško politiko, v kateri bi država ocenila, katere naložbe so zanjo strateškega pomena in katere ne. Na tej podlagi bi AUKN lahko izvajala naloge aktivnega upravljanja v državnih podjetjih.

Komarjeva je ocenila, da bi bilo koristno, da bi agencija v tej organizacijski strukturi ostala do nadaljnjega. Nova vladna struktura bi se po njenem mnenju morala osredotočiti na pripravo strategije upravljanja kapitalskih naložb države.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.