Prva dama Darsa ostaja

Foto: Žurnal24 Mateja Duhovnik ostaja na čelu Darsa. (Foto: Barbara Milavec)
Nadzorni svet Družbe za avtoceste v RS (Dars) je soglasno sklenil, da je poziv računskega sodišča za razrešitev predsednice uprave družbe Mateje Duhovnik in članice uprave Gordane Bošković neutemeljen.
Oglej si celoten članek

Kot je povedal predsednik nadzornikov Darsa Milan Medved, bodo o tej odločitvi še danes seznanili računsko sodišče.

Po Medvedovih pojasnilih je računsko sodišče v porevizijskem poročilu v zvezi z izplačilom odškodnine in gradnjo nadvoza na avtocestnem odseku Pluska–Ponikve del popravljanih ukrepov uprave Darsa, ki se nanašajo na izplačilo odškodnine in gradnjo nadvoza, ocenilo kot zadovoljive, del, ki se nanaša na sklenitev sporazumnega dogovora z Avtotransportom Kovačič in izdelavo strokovnih mnenj, kot delno zadovoljive, popravljalne ukrepe nadzornikov pa kot zadovoljive.

Na agenciji za upravljanje s kapitalskimi naložbami države stališča do odločitve nadzornikov še niso sprejeli.

"Ko bomo prejeli informacijo nadzornega sveta Darsa in jo tudi preučili, bomo stališče Agencije za upravljanje kapitalskih naložb RS sporočili javnosti," so povedali na agenciji.

"Ukrep ni utemeljen"
"Gre za dvakrat zadovoljive in enkrat delno zadovoljive popravljalne ukrepe. Po mnenju nadzornega sveta je računsko sodišče iz neznanih razlogov izreklo pavšalno oceno, da popravljalni ukrepi niso zadovoljivi,"
je poudaril Medved in dodal, da izrečen sklep računskega sodišča o hudi kršitvi obveznosti dobrega poslovanja po mnenju nadzornikov ni utemeljen. Porevizijsko poročilo namreč ne vsebuje ocene, da so popravljalni ukrepi nezadovoljivi.

Na podlagi tako neutemeljenega sklepa o hudi kršitvi obveznosti dobrega poslovanja je po Medvedovih besedah izrekanje poziva za razrešitev uprave, ki temelji na pogojni oceni, nedopustno.

Duhovnikova in Boškovićeva tako ostajata na čelu Darsa. Odločitev nadzornikov ni presenetila, saj je Medved že po objavi poziva računskega sodišča za razrešitev uprave družbe popravljalne ukrepe uprave ocenil kot zadovoljive. Da je uprava Darsa popravljalne ukrepe realizirala pravilno, je prepričana tudi Duhovnikova.

Kaj je zmotilo računsko sodišče?
Računsko sodišče je sredi lanskega decembra v reviziji gospodarnosti poslovanja Darsa pri izplačilu odškodnine fizični osebi in dogovoru o gradnji nadvoza nad avtocestnim odsekom Pluska–Ponikve ugotovilo negospodarno ravnanje.

Darsu je naložilo popravljalne ukrepe in družba jih je v roku tudi predložila. V porevizijskem poročilu je računsko sodišče popravljalne ukrepe označilo kot nezadovoljive in nadzorni svet Darsa pozvalo k začetku postopka za razrešitev Duhovnikove in Boškovićeve.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.