Prva nakazila na bančne račune že novembra: Kdo bo dobil denar?

Foto: Evropska centralna banka
Foto: Evropska centralna banka
Pri predsedniku vlade Robertu Golobu se bodo danes vnovič sešli politični vrh, ekonomska stroka in predstavniki energetskih podjetij. Odbor DZ za delo, družino, socialne zadeve in invalide bo danes obravnaval predlog zakona, po katerem bodo najranljivejši prebivalci prejeli enkratni energetski dodatek za lažje soočanje z rastjo cen energentov in življenjskih potrebščin.
Oglej si celoten članek

Drugi delovni posvet političnega vrha, ekonomske stroke in predstavnikov energetskih podjetij je predsednik vlade Robert Golob sklical "v želji po sodelovanju in oblikovanju celovitih rešitev za obvladovanje draginje in zagotovitev energetske varnosti države".

Prvi posvet, s katerim je bil Golob zelo zadovoljen, je bil 20. julija. Med političnimi strankami po njegovih tedanjih besedah praktično ni bilo razhajanj glede tega, kako ukrepati.

Prihodnje leto dodatni ukrepi za gospodarstvo

Vlada je sicer v zvezi z izzivi na področju energetike sprejela že več ukrepov, od regulacije cen bencina in dizla na bencinskih servisih zunaj avtocest, omejitev cen elektrike in plina za gospodinjstva, male poslovne odjemalce in v primeru plina tudi za druge skupine zaščitenih odjemalcev omejitev cen, do začasnega znižanja DDV na dobavo elektrike, zemeljskega plina, lesa za kurjavo ter na daljinsko ogrevanje in energetskega dodatka za najranljivejše.

Poleg tega bo država gospodarstvu pomagala s subvencioniranjem najmanj 30 odstotkov energetskih stroškov, če so cene energije letos zrasle vsaj za dvakratnik povprečja v preteklem letu. Za prihodnje leto, ko bo draga energija za gospodarstvo še precej večja težava, pa so napovedani dodatni ukrepi.

Foto: Profimedia trgovina nakupovanje živila

Ukrepi tudi zaradi prehranske draginje

Napovedano je že tudi posredovanje v zvezi s prehransko oz. splošno draginjo. Pri soočanju z visokimi cenami hrane se je ekipa premierja Goloba za zdaj odločila za t.i. mehko regulacijo - za spremljanje cen osnovnih živil. Če bo potrebno, pa naj bi vlada po energetskem draginjskem dodatku uvedla še prehranskega. Poleg tega je Golob prejšnji teden omenil možnost znižanja DDV za nekatera živila.

Jeseni naj bi vlada pripravila tudi nove višine minimalnih življenjskih stroškov in na njihovi podlagi določila novo višino minimalne plače.

Prva izplačila za najranljivejše novembra

Odbor DZ za delo, družino, socialne zadeve in invalide bo danes obravnaval predlog zakona, po katerem bodo najranljivejši prebivalci prejeli enkratni energetski dodatek za lažje soočanje z rastjo cen energentov in življenjskih potrebščin. Za izvajanje zakona bo predvidoma potrebnih 35 milijonov evrov, prva izplačila naj bi bila novembra. Dodatek naj bi prejeli prejemniki denarne socialne pomoči oz. varstvenega dodatka ter invalidi. 

Dodatek za prejemnike denarne socialne pomoči oz. varstvenega dodatka bo po predlogu za samsko osebo znašal 200 evrov. Za družine z enim staršem bo znašal 200 evrov in bo povečan za 118 evrov za vsakega otroka ali za 59 evrov, če je otrok vključen v skupno varstvo in vzgojo. Za dvostarševske družine bo znašal 314 evrov in bo povečan za 118 evrov za vsakega otroka ali za 59 evrov, če je otrok vključen v skupno varstvo in vzgojo. Za osebi, ki sta v zakonski zvezi ali zunajzakonski skupnosti brez otrok, bo dodatek 314 evrov.

Energetski dodatek za invalide bo po predlogu znašal znašal 200 evrov.

Foto: Profimedia Novice: Jutri bo vsak tretji državljan na svoj račun prejel letni dodatek - denar evro bankovci štetje denarja

Pri tem vlada predlaga, da se pri odločanju o denarni socialni pomoči oz. varstvenem dodatku ne bi upoštevalo premoženje posameznika - tako kot se ni že v času razglašene epidemije covida-19. To bi število upravičencev na podlagi denarne socialne pomoči povečalo za 7000 na okoli 61.000, na podlagi varnostnega dodatka pa za 1000 na okoli 10.000. Invalidov je okoli 13.500, je razvidno iz gradiva.

Dodatek se bo upravičencu izplačal samo enkrat. Ugotavljanje izpolnjevanja pogojev izvajalo od 1. avgusta 2022 do 31. marca 2023. Za izplačilo ne bo treba vložiti vloge. Izplačilo bo možno v obdobju petih mesecev oz. v obdobju ogrevalne sezone. Vlada v predlogu zakona navaja, da bodo ob predpostavki, da bo zakon začel veljati oktobra, prva izplačila izvedena novembra.

dezurni@styria-media.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 11

  • 15:21 29. Avgust 2022.

    Vlada spet deli. Kot ona prejšnja, Janševa. Po lastni presoji. Posameznik, kot v pravem socializmu, nima drugega izhoda kot da …

  • 13:45 29. Avgust 2022.

    "že novembra"! Nekdo se res dela norca iz ljudi! Cela dva meseca bodo še minila, da bodo pomoči potrebni dobili …

  • 10:36 29. Avgust 2022.

    Kaj dajat najobolj ogroženim..? Njim tako ali tako CSD položnice plačuje, pa Karitas.. za hrano dobijo pa naročilnico, pakete.. vrtec …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.