Prva skupina beguncev iz Grčije prispela na Brnik

Foto: Ministrstvo za notranje zadeve Prihod beguncev Foto: Ministrstvo za notranje zadeve Prihod beguncev Foto: Ministrstvo za notranje zadeve Prihod beguncev Foto: Ministrstvo za notranje zadeve Prihod beguncev Foto: Ministrstvo za notranje zadeve Prihod beguncev Foto: Ministrstvo za notranje zadeve Prihod beguncev Foto: Ministrstvo za notranje zadeve Prihod beguncev
Slovenija je sprejela prve begunce na podlagi evropske premestitvene sheme. Prva skupina 28 beguncev, od tega 14 otrok mlajših od 15 let, iz Grčije je danes zjutraj prispela na ljubljansko letališče.
Oglej si celoten članek

Prvih 28 beguncev iz Sirije in Iraka - gre predvsem za družine in štiri samske moške - je danes zjutraj prispela na brniško letališče."Počutijo se v redu, le utrujeni so. Med njimi je tudi 14 otrok, mlajših mladoletnih," je ob prihodu prve skupine na podlagi evropske premestitvene sheme pojasnila Nina Gregori, generalna direktorica direktorata za migracije in integracijo.

Trenutno so še vsi nastanjeni v azilnem centru na Viču, družine bodo nato premestili v Logatec. Predstavnica visokega komisariata v Sloveniji pa je že dopoldne fotografirala trojico v družbi vodje azilnega doma, ki je pozirala ob plakatih zahvale.

Ker je vse posameznike država že varnostno preverila, na ministrstvu za notranje zadeve pričakujejo, da bo statusa begunca prejeli hitreje kot običajno - v kakšnem mesecu. Trimesečni uvajali program bo izvedla Slovenska filantropija

Za kasnejšo namestitev beguncev ministrstvo za javno upravo še išče stanovanja, ki bi jih zasebniki oddali v najem. Trenutno so dobili 50 ponudb za 57 nepremičnin. "Izbor bo narejen na podlagi stanja nepremičnin in lokacije," je še navedla Gregorijeva, ki kot bistveno izpostavlja tudi urbano okolje ter nadaljnje možnosti za vključitev v šole in zaposlitve.

Nove skupine pričakujemo že kmalu

Slovenija bo v naslednjih dveh letih predvidoma sprejela 567 prebežnikov iz Italije in Grčije na podlagi evropske sheme. Slovenija bo v Grčijo še ta teden sporočila, da lahko sprejme novo skupino beguncev iz te države. Iz Italije že nekaj časa pričakujemo tudi Eritrejko in devet Eritrejcev, a sosedje zaenkrat še niso sporočili predvidenega datuma prihoda skupine.

Posameznike naj bi država v manjših skupinah okoli 30 sprejemala vsak mesec.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 49

  • 09:08 15. Maj 2016.

    Franci, pa si kdaj pomislil, da če bi se Europejci razmnoževali tako kot oni, samo od druge vojne naprej, bi …

  • 22:31 14. Maj 2016.

    ZELO Dobrodošli, me ne moti nić. maj bodo iz kje so, ker tega da pridejo itak ne moremo kontrolirat.<br /><br …

  • 18:06 14. Maj 2016.

    Ima...ima...

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.