Prve javne besede Janše po porazu

Foto: Žurnal24 Janez Janša Foto: Žurnal24 Janez Janša Foto: Saša Despot volitve v državni zbor 2022 Foto: Saša Despot volitve v državni zbor 2022 Foto: Saša Despot volitve v državni zbor 2022 Foto: Saša Despot volitve v državni zbor 2022 Foto: Saša Despot volitve v državni zbor 2022 Foto: Saša Despot volitve v državni zbor 2022 Foto: Saša Despot volitve v državni zbor 2022 Foto: Saša Despot volitve v državni zbor 2022 Foto: Saša Despot volitve v državni zbor 2022 Foto: Saša Despot volitve v državni zbor 2022 Foto: Saša Despot volitve v državni zbor 2022
Premier in predsednik SDS Janez Janša prvič komentiral poraz na volitvah. Pred dvema letoma bi lahko udobno zmagali, a so se raje žrtvovali, je dejal.
Oglej si celoten članek

Janez Janša je v hramu slovenske kulture Cankarjevem domu prvič javno komentiral neuradne rezultate državnozborskih volitev, na katerih je doslej vladajoča SDS dosegla drugo mesto. 

Janša je čestital zmagovalcu volitev, čeprav sprva z besedo ni imenoval verjetnega bodočega mandatarja Roberta Goloba in njegove stranke Gibanje Svoboda. 

"Rezultati so taki kot so," je dejal Janša in izrazil mnenje, da so volitve precej bolj tesne, kot se je prikazovalo. Ob tem je opozoril, da je SDS izenačil najboljši dosežek mandatov in da so prvič osvojili mandate v nekaterih okrajih, na primer v centru Velenja. Pozdravil je veliko volilno udeležbo.

"Pred novo vlado, kakršnakoli že bo, so številni izzivi. So pa bili v tem mandatu postavljeni trdni temelji. In na teh temeljih je možno dokaj mirno pluti naprej in se izogibati čerem, ki so znane." 

Foto: Saša Despot volitve v državni zbor 2022

Spet je ponovil frazo s puško in koruzo. "SDS je bila pred dobrima dvema letoma v dilemi, potem ko je prejšnja koalicija istoimislečih vrgla puško v koruzo in odstopila, ali naj gre na predčasne volitve, kjer bi verjetno zmagala z veliko razliko, ali pa naj se žrtvuje in sestavi koalicijo, ki se takoj spopade z epidemijo."

"In od takrat naprej smo bili trd boj z rezultati, ki so vidni in razpoznavni, seveda pa niso bili prav toplo pozdravljeni v slovenskih medijih. Vse to je vplivalo na rezultate."

Zatrdil je, da današnji rezultat ne bo vplival na nadaljnje delovanje SDS in da nikoli ne bodo ravnali tako "kot večina opozicije v zadnjih dveh letih," ko da so v boju proti epidemiji delovali proti vladi. 

Foto: Saša Despot volitve v državni zbor 2022

Druge izjave Janše:

"Jaz te volitve jemljem predvsem kot naveličanost državljanov z dosedanjo opozicijo, saj so jo pometli iz parlamenta. SDS na teh volitvah ni nastopala s taktiko lijaka, da bi srkala glasove ostalim članom koalicije. Nastopali smo kot tim in vseeno povečali število mandatov."

"Meni je žal, da vse stranke, ki so tako ali drugače sodelovale s koalicijo, niso nastopile skupaj, v tem primeru bi bil rezultat drugačen."

"V Sloveniji ponosno hodijo po državi in komentirajo te volitve ljudi, ki nosijo Putinove medalje."

"SDS je po teh volitvah v parlamentu močnejša. Kdo bo sestavil novo vlado, doživeli smo že marsikaj. Mi smo že izgubili volitve, pa so nas potem prosili, da smo sestavili vlado. Zmagali smo na volitvah, pa nismo mogli sestaviti vlade - sestavili so jo drugi, pa so potem vrgli puško v koruzo in smo potem morali mi spet reševati Slovenijo, ko je prišla epidemija."

"Eno je voditi kampanjo in zmagati na volitvah, ne da bi imel en sam občinski odbor, enega samega svetnika v občini ali poslanca. Eno je financirati plakate in jih obesiti ob podpori vseh medijev ter podpore civilne družbe. Potem pa pridejo izzivi in trdno delo in vse to ne pomaga. Kdorkoli bo sestavljal vlado ... če bo to gospod Golob -  čeprav nekateri izražajo dvome, jaz menim da bi se to spodobilo - da sestavi trdno vlado in ekipo, ki bo delalal za celo Slovenijo, ne samo za nekatere. In mi smo pripravljeni pomagati, ne glede na to kje bomo."

dezurni@styria-media.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 39

  • 06:08 26. April 2022.

    Kdaj se bo ta tip in pravljičarji okrog njega soočili z realnostjo? Te volitve niso nezaupnica opoziciji, pač pa je …

  • 09:09 25. April 2022.

    janez janša na se zamisli in seveda vsa zelenjad okoli njega.. nad tem dejstvom.. ljudje volijo "diletante" in "barabe" in …

  • 09:03 25. April 2022.

    In kdaj bo koncert ustaša Thompsona, hahaha?

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.