Prvi vikend na črno je padel

V Triglavskem narodnem parku se je rušenje črnih gradenj kljub nasprotovanju občanov začelo.
Oglej si celoten članek

Foto: Žurnal24 Na planini Voje v Triglavskem narodnem parku (TNP) je danes potekalo rušenje nezakonito zgrajenega počitniškega objekta, ki je bilo načrtovano že za prejšnji teden. Tako se izvršujejo postopki iz uredbe o prostorskih ureditvenih pogojih za sanacijo degradiranega prostora v TNP. Bohinjski župan Franc Kramar pa znova poziva vlado, naj uredbo razveljavi.

Dvajset lastnikov nelegalnih objektov v TNP je že lani prejelo pravnomočne odločbe o rušenju črnih gradenj, ki jih je v parku kar okrog 600. Občina Bohinj je takrat vlado pozvala, naj razveljavi uredbo, po kateri so opredeljene črne gradnje. Vendar pa so postopki tekli dalje. Za četrtek načrtovano rušenje objekta, ki ga je v 70. letih skupaj z možem prenovila Nada Kobilica in ga je do zdaj uporabljala kot vikend, se je zaradi okvare mehanizacije začelo danes.

Bohinjci kritizirajo uredbo in rušenje

Rušenje so opazovali nekateri Bohinjci, ki so bili kritični do dela državnih organov, saj so prepričani, da bi bilo zagotovo prej treba porušiti nekatere druge črne gradnje po državi. "Zdaj rušijo 40 let stare objekte v TNP, medtem ko po državi rastejo veliki novi nezakonito zgrajeni objekti, a jih očitno inšpekcija ne vidi, pri njih zamiži ali pa jih namerava rušiti čez 40 let," je bil oster tudi bohinjski župan Franc Kramar.

Župan bo novo vlado znova pozval k razveljavitvi uredbe, ki naj bi bila po njegovem narejena površno. Nov zakon bi po njegovem moral določiti možnost legalizacije do določenega datuma in kazni. Na Inšpektoratu RS za promet, energetiko in prostor medtem poudarjajo, da vsi postopki odstranitve črnih gradenj potekajo na podlagi zakona o graditvi objektov. Poleg tega pa so imeli investitorji tudi 40 let časa, da objekte legalizirajo. Mnogi so to poskusili, vendar gradbenega dovoljenja niso pridobili.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 2

  • 19:51 9. Julij 2013.

    kako znajo štorijo obrniti v svojo korist..neznajo pa reči da so potrebne koverte

  • 17:39 9. Julij 2013.

    Ta slovenija resnično premore samo gnilobo, se ne čudim da so jih bile po 45 vse jame polne.

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.