"Prvič ob Černobilu"

Foto: Žurnal24
Po napovedih strokovnjakov bi bil lahko evropski letalski promet zaradi vulkanskega prahu oviran še naslednje leto in pol. Zračne poti prahu niso nov fenomen. Prvič ob katastrofi v Černobilu.
Oglej si celoten članek
Prah trenutno potuje s hitrostjo 40 kilometrov na uro in bo naše kraje dosegel v drugi polovici noči.
Andrej Pečenko

"Če bo prah še naprej prihajal v atmosfero in dosegal višine, ki jih dosega sedaj, bodo tudi v prihodnje problemi. Po nekaterih napovedih bi bil evropski letalski promet lahko oviran še naslednje leto in pol," je dejal meteorolog Andrej Pečenko in dodal, da gre pri tovrstnih napovedih za neke vrste špekulacije, saj "ne gre za napovedovanje vremena".

Ob eksploziji dela jedrske elektrarne v Černobilu je v ozračje ušlo več ton radioaktivnega prahu, zaradi česar so bila kontaminirana velika območja Ukrajine, Belorusije in Rusije. Onesnaženje je takrat povzročilo evakuacijo in preselitev 300.000 ljudi. Približno 60 odstotkov radioaktivnega prahu se je odložilo v Belorusiji.

Prvi primer ob katastrofi v Černobilu
Prognostik nadaljuje, da bo treba v prihodnje več pozornosti nameniti gibanju zračnih mas. "Zračne poti prahu sicer niso niso nič novega. Najpomembnejši začetki so prišli s Černobilom leta 1986, ko je radioaktivni prah zajel dobršen del vzhodne Evrope," dodaja Pečenko.

Razmeroma lahek delec lahko s pomočjo zračnih tokov prepotuje na tisoče kilometrov. Na primeru Černobila se je zgodilo, da so del radioaktivnega prahu sprale padavine, zaradi česar je prišlo do kontaminacije tal. Tega se nam v primeru vulkanskega prahu ni za bati, saj po besedah poznavalcev ta zdravju ni škodljiv. 

"Za laika ni pomembno, kdaj in kje bo prah dosegel naše kraje, bistveno je, da se v primeru potovanja ljudje pozanimajo o odpovedanih poletih," končuje Pečenko.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.