Prvič vsadili posebni pace-maker

Foto: Žurnal24 (Foto: Dejan Mijovič)
Kardiologi v Ljubljani prvič v Sloveniji bolniku vstavili posebni srčni spodbujevalnik, s katerim bo varen tudi pri preiskavah z magnetno resonanco. Z običajnimi spodbujevalniki doslej to ni bilo mogoče.
Oglej si celoten članek

Ekipa Kliničnega oddelka za kardiologijo na Interni kliniki Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana (UKC Lj.) je nedavno prvič v Sloveniji bolniku vstavila posebni srčni spodbujevalnik, imenovan MRI SureScan, ki je varen tudi pri preiskavah z magnetno resonanco (MRI). Z vgradnjo takšnega spodbujevalnika bodo odslej bolniki lahko opravljali  tudi kontrole z magnetno resonanco, kar do sedaj z običajnimi spodbujevalniki ni bilo mogoče.

Letno pri nas vsadijo okoli 1200 spodbujevalnikov, kar pomeni, da več kot 500 bolnikov letno odklonijo za preiskavo z magnetno resonanco, trend povečanja preiskav pa tako pri nas kot tudi v tujini narašča iz leta v leto. Nova naprava omogoča zanesljivo snemanje z magnetno resonanco in s tem pravočasno in kvalitetno diagnosticiranje možnih obolenj.

V konkretnem primeru je šlo za bolnika s kompletnim atrioventrikularnim blokom (okvarjena prevodnost prekatov in preddvorov) in z revmatoidnim artritisom. Revmatolog, ki bolnika zdravi, je bil mnenja, da bo bolnik v prihodnje zaradi svoje bolezni prav gotovo potreboval preiskavo z magnetno resonanco. "Bolnik se po operaciji počuti dobro in je že zapustil bolnišnico," pa je je povedal Igor Zupan, ki je bolniku vstavil posebni srčni spodbujevalnik.

Nezamenljiva MRI
Magnetna resonanca je nezamenljiva preiskava pri diagnosticiranju nekaterih malignih ter zlasti  nevroloških obolenj. Pri preiskavah možganov in hrbtenjače v večini primerov ustrezne alternativne preiskave ni.

Glede na raziskave je znano, pojasnjujejo v ljubljanskem UKC, da kar 50 do 75 odstotkov bolnikov z vgrajenim srčnim spodbujevalnikom vsaj enkrat potrebuje magnetno resonanco, 17 odstotkov že prvo leto po vgradnji spodbujevalnika. Do zdaj je bila preiskava z magnetno resonanco pri bolnikih z običajnimi srčnimi spodbujevalniki kontraindicirana oziroma celo zelo nevarna, tako zaradi možnih poškodb elektrode kot tudi motenj v delovanju samega spodbujevalnika.

Gre za zelo napreden srčni spodbujevalnik, ki omogoča dolgotrajno beleženje intrakardialnega EKG-zapisa (EKG, merjen v samem srcu) in obsežno diagnostiko, ki zdravnikom omogoča pravočasno odkrivanje srčne kongestije (prenapolnjenje ožilja s krvjo) in posledično odmerjanje ustreznih zdravil, na primer diuretikov.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.