Pšenica v letu za 127 odstotkov dražja

Foto: Žurnal24 (Foto: Boštjan Tacol)
Aktualna podražitev kruha je posledica občutne podražitve cene pšenice v zadnjem letu, so sporočili iz podjetja Žito.
Oglej si celoten članek

Od januarja 2010 do januarja 2011 so se cene pšenice zvišale za 127 odstotkov. Cene pšenice na mednarodnih trgih imajo vpliv na ceno kruha v Sloveniji, ker je Slovenija zaradi nizke samooskrbe primorana kupovati surovine na mednarodnem trgu. S tem dvig cen na tujih borzah neposredno vpliva tudi na cene končnega proizvoda v Sloveniji.

Dvig cen so napovedali tudi v trgovskih verigah Tuš in Mercator. Iz Mercatorja so sporočili, da njihova Pekarna Grosuplje cen ne bo zviševala, ker so uspeli optimizirati režijske stroške.

Prav z namenom zmanjšanja te odvisnosti od mednarodnega trga so v okviru sekcije pekarstva in mlinarstva pri zbornici kmetijskih in živilskih podjetij že lani sredi poletja dali pobudo za povečan odkup domače pšenice.

Prvi korak storjen
Slovenski pridelovalci žit in predstavniki mlinsko-predelovalne industrije so konec lanskega leta podpisali dogovor o boljšem delovanju slovenske žitne verige in s tem naredili prvi korak pri reševanju problematike samooskrbe z žiti in odkupa slovenskih žit, dolgoročno pa tudi vpliva dogajanja na mednarodnih borzah na ceno kruha v Sloveniji.

Dogovorili so se glede modela odkupa, uskladili pa so tudi priporočila in parametre pri pridelavi pšenice.

V Žitu pojasnjujejo, da razlogi za podražitev kruha tičijo tudi v nenehni rasti cen maščobe, sladkorja, embalaže, energentov in stroškov dela v zadnjih mesecih ter stagnaciji cen kruha od leta 2007 dalje.

V povprečju so se cene nekaterih Žitovih vrst kruha ter pekovskega peciva in slaščic zvišale za 6,5 odstotka. V družbi so izpostavili, da so cene kruha pri nas trenutno pod ravnjo povprečne cene kruha v EU. Po njihovih besedah so nekatere države podražitev že izvedle, druge pa jo napovedujejo.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.