Puščave se širijo tudi v oceanih

Foto: Žurnal24 Koralni grebeni bodo med prvimi prizadetimi. (Foto: iStcokphoto)
Možnosti za življenje različnih naravnih vrst se ne slabšajo samo na Zemlji, ampak tudi v oceanih. Čedalje toplejša morska voda nudi namreč skromnejše zaloge kisika.
Oglej si celoten članek

Dezertifikacija, pojav širjenja puščave, ne pustoši samo na kopnem, ampak tudi pod morsko globino. Razlog je dokaj preprost. Podnebne spremembe povzročajo segrevanje Zemlje in posledično rast temperature morskih voda, čedalje toplejši oceani pa imajo čedalje nižjo vsebnost kisika. "To sosledje vzrokov vpliva na širjenje morskih puščav predvsem v tropskih morskih vodah," piše Lothar Stramma in skupina znanstvenikov v najnovejši izdaji ameriške znanstvene revije Science.

Ribe na udaru
Stramma opozarja, da bodo z zalogami kisika skopi oceani ogrozili življenje marsikatere naravne vrste, ki za življenje nujno potrebuje kisik. Ogrožene naj bi bile tudi številne ribje vrste, ki predstavljajo surovine za prehrambeno industrijo. Širjenje podmorskih puščav in siromašenje svetovnega ekosistema bi torej negativno vplivalo tudi na gospodarstvo.

Omenjena znanstvena skupina je do zaskrbljujočih podatkov prišla po natančnem pregledu rezultatov kemične analize morskih voda po svetu za 50 let nazaj. Delež kisika v morski vodi naj bi se najprej začel zniževati v subtropskih in subpolarnih področjih, zdaj pa so najbolj na udaru oceani. "Katero pot bo ta neugodni trend ubral v bodoče, je nemogoče napovedati," še dodaja Stramma.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.