Računalnik varen, mobilnik ne

Foto: Žurnal24
Foto: Žurnal24 main
Policijski IT-nadzor. Trojanca vam na računalnik ne bodo mogli namestiti kar tako – če ste previdni. Zasebnost vam lahko kradejo prek mobilnika.
Oglej si celoten članek

Predlog zakona, ki ga pripravlja ministrstvo za pravosodje in naj bi šel v kratkem v državni zbor, predvideva, da bi lahko policija s trojanskim konjem vdrla v računalnik preiskovanca in tako prestregala njegovo komunikacijo. Ob tem se pojavljajo pomisleki, saj praksa iz tujine kaže, da strah pred zlorabo pooblastil ni neupravičen, poleg tega pa so se uporabniki spleta začeli spraševati o svoji zasebnosti.

Računalniški strokovnjaki, s katerimi smo se pogovarjali, so v glavnem enotni, da policija s trojanskim konjem ne bo mogla kar tako vdreti v vaš računalnik. "Na daljavo nihče ne more namestiti nobenega programa na neko napravo, če uporabnik tega ne omogoči," pravi Miran Malovič, direktor podjetja M & M, podružnice Avasta v Sloveniji, in dodaja, da "največ zlonamernih programov, trojancev, igra na naivnost uporabnika. Večinoma se jih da preprečiti s samo previdnostjo, torej da ne klikaš vsega, kar se prikaže na zaslonu."

V preiskavi po naključju


Drugače pa je z IMSI-lovilci, ki se sicer že uporabljajo in pri katerih gre za prestrezanje komunikacije na operaterski ravni, nadaljuje Malovič. Prenosna bazna postaja zaradi bližine preglasi uradno postajo, mobilnik pa se tako poveže nanjo. Ali se pri tem pridobi le podatek o telefonski številki ali celoten pogovor, pa je odvisno od tega, za kakšen model lovilca gre.

"Glavni očitek lovilcem IMSI je njihova zmožnost, da ne sledijo samo osumljencu, ampak lahko zajemajo celoten mobilni promet, ki se znajde v njihovem dometu," pravi Lenart Kučić, novinar in kolumnist, ki se je s tem področjem precej ukvarjal. "V praksi to pomeni, da bi lahko tako ugotavljali, kdo vse (kateri mobilniki) se je udeležil demonstracije ali političnega shoda, kar pa ne pomeni več preganjanja kriminalcev, ampak nadzor državljanov, ki se mu ni mogoče izogniti," dodaja. Na to opozarja tudi informacijska pooblaščenka Nataša Pirc Musar. "Pooblaščenec ponovno opozarja na nujnost resnega in predhodnega ovrednotenja posledic dodajanja pooblastil represivnim organom za zasebnost državljanov," poziva pripravljalce zakona.

Ali bodo na ministrstvu mnenje informacijske pooblaščenke upoštevali, nam niso odgovorili. O tem so dejali le, da so "zagotovljena pravna jamstva v zvezi s posegi v elektronsko zasebnost".

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 1

  • 09:23 23. December 2013.

    pa kateremu klincu se da poslušat ali brati vse bedarije, ki jih po telefonu, sms ali e-mailu prenašajo ljudje. Pa …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.