Radićeva bi menjala Komarjevo

Foto: Žurnal24 Radićeva je z odstopom grozila že decembra. (Foto: Anže Petkovšek)
Ministrica Darja Radić se je zaradi odločitve AUKN, da bodo pri dokapitalizaciji NKBM sodelovale tri družbe v lasti države, pri premierju zavzela za menjavo vodstva agencije, ki jo vodi Dagmar Komar.
Oglej si celoten članek

Ministrica Darja Radić ni zadovoljna z odločitvijo agencije za upravljanje kapitalskih naložb (AUKN), da pravice države do nakupa novih delnic Nove Kreditne banke Maribor (NKBM) prenese na Gen Energijo, Elektro Slovenije (Eles) in Pošto Slovenije, ki so v stoodstotni lasti države. S to odločitvijo naj bi AUKN obšla interese lastnika, saj je po njenih besedah vlada prejšnji teden zavrnila takšen predlog. Sodelovanje pri dokapitalizaciji NKB pa bi po njenem mnenju tem družbam lahko škodilo.

"Menim, da gre za nerazumno odločitev agencije, ki ni v interesu lastnika," je dejala Radićeva. Agencija je po njenih besedah s "kreativnim pravništvom", s spremembo aktov o ustanovitvi izpeljala skupščine teh družb. Poleg tega, dodaja ministrica, to ni v skladu s smernicami Organizacije za ekonomsko sodelovanje in razvoj (OECD) o nevmešavanju v vsakdanje poslovanje družb. Med nalogami omenjenih družb ni kupovanje delnic bank, pravi.

Ni počilo prvič
Tokrat ni prvič, da je počilo na fronti Darja Radić – Dagmar Komar. Da Radićeva ni najbolj zadovoljna z delom AUKN, je postalo jasno že konec novembra. Nezadovoljstvo pa je v začetku decembra pripeljalo do "ostrega spora“, zaradi katerega je moral posredovati sam premier. Ministrica je zaradi dela agencije dvakrat zagrozila celo z odstopom.

Sestankovali pri Pahorju
Zaradi odločitve je Radićeva zahtevala izredni sestanek pri premierju Borutu Pahorju. Ministrica se je zavzela za zamenjavo vodstva. Že dlje časa namreč ocenjuje, da vodstvo ne opravlja svojega dela, kot je bilo predvideno ob ustanovitvi.

Pogovore o delu agencije bodo nadaljevali prihodnji teden. Sama pričakuje, da bodo analizirali delo uprave in sveta agencije ter ugotovili, "ali se lahko tudi drugi ministri kar sprijaznijo s takšnim načinom dela agencije".

Državna pomoč priznanje za banko
Predsednik uprave Matjaž Kovačič kje dejal, da je bila NKBM sposobna zbrati s strani mednarodnih investitorjev celotno ponujeno emisijo in ne potrebuje državne pomoči. Je pa po njegovem to veliko priznanje za banko in pomembno dejstvo za Slovenijo.

V banki pa so zavrnili oceno agencije za upravljanje s kapitalskimi naložbami države, da bi morebiten padec državnega lastništva povzročil takojšnje plačilo dolgoročnih kreditov tujih kreditorjev.Po besedah člana uprave NKBM Andreja Plosa ima banka med vsemi dolgoročnimi krediti tujih kreditorjev le dva, pri katerih je bil eden izmed pogojev državno lastništvo nad 50 odstotkov. Oba naj bi bila poplačana do konca leta, njuna višina pa je bistveno nižja od zneska navedenega v stališču agencije. 

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.