Radićeva: Blok 6 je ogrožal Rotnik!

Foto: Žurnal24 Darja Radić
Ministrica Darja Radić. Rotnika bi lahko razrešili krivdno. Sindikat pa manipulira z delavci.
Oglej si celoten članek

HSE: Rotnikovi grehi

Razlogi za razrešitev:
- ni bilo simulacije, za koliko se lahko projekt zaradi podražitev materialov podraži;

- z enim od dobaviteljev je bil izpogajan najvišji znesek podražitve, a pogodba po štirih mesecih še ni podpisana;

- zadnje štiri mesece Teš ni dostavljal dogovorjenih mesečnih poročil o projektu, od devetih sej odbora za aktiven nadzor v zadnjih dveh mesecih se je predstavnik Teša udeležil le treh;

- Teš ima le pogojno soglasje za priklop bloka 6 na električno omrežje; nič ni bilo narejenega, da se to reši.

Jutri ob 13. uri bo svet delavcev Termoelektrarne Šoštanj (Teš) odločal, ali bodo jutri odklopili elektriko. Na okopih so zaradi menjave direktorja Uroša Rotnika.

Predvidoma bodo že jutri dobili odločitev sodišča, kamor so vložili izpodbojne tožbe za ničnost sklepa o Rotnikovi zamenjavi. “Če sodišče reče, da je vse okej, bomo umaknili stavkovne straže in Simona Tota priznali za direktorja,” je zagotovil predsednik sindikata Branko Sevčnikar.

Tot tudi danes ni mogel v Teš. Sindikat mu je sicer ponudil obisk s spremstvom, a je to menda zavrnil. “Stavkovne straže bi ga le zavarovale; pred vhodom je bilo okrog sto ljudi, lahko bi mu kdo kaj vrgel v glavo,” je pojasnil Sevčnikar. Tot je sicer to, da ga niso spustili v podjetje, prijavil policiji.

Odziv sindikatov je slaba manipulacija z delavci in ogroža njihov socialni položaj. Nelogično je, da se sindikati potegujejo za pravice direktorja. To, da če Rotnik gre, bloka 6 ne bo, je bila manipulacija,” pa je dogajanje komentirala gospodarska ministrica Darja Radić, ki ocenjuje, da je glede na informacije iz Holdinga Slovenske elektrarne (HSE) Rotnik ogrožal blok 6. “Po mojem mnenju so bili razlogi za krivdno razrešitev,” pravi Radićeva. Ker ni bil krivdno razrešen, lahko Rotnik namesto službe v Tešu dobi odpravnino.

Blok 6 gre naprej
Izvedba ni pod vprašajem,” je zagotovila Radićeva. Tudi premier Borut Pahor je sindikalistom zagotovil, da je blok 6 prioriteta. Prvi mož HSE Matjaž Janežič pa je dejal, da so pogodbe podpisane in jih je, po domače rečeno, praktično nemogoče razdreti. Dodal je, da ne bo dovolil, da direktorji odvisnih družb z medijskimi diskreditacijami in polresnicami vodijo HSE.

 

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.