Radićeva in Pahor že pobotana

Foto: Žurnal24 (Foto: Saša Despot)
Ministrica čaka na nov energetski zakon, s katerim bi upravljanje Elesa in Geoplina prenesli na drugo ustanovo. "To od nas zahtevajo evropski predpisi," poudarja.
Oglej si celoten članek

Ministrica za gospodarstvo Darja Radić se je že pomirila s premierjem Borutom Pahorjem. Tako nam je dejala okoli polnoči. Zdaj čaka na nov energetski zakon, s katerim naj bi upravljanje elektro-distribucijskih podjetij in Geoplina Plinovodov (ta naj bi z Rusi gradil Južni tok) prenesli na drugo ustanovo in s tem upravljalsko ločili energetske trgovce od energetske infrastrukture, ki so zdaj vsi pod istim upravljavcem, to je agencijo za upravljanje kapitalskih naložb.

"To od nas zahtevajo evropski predpisi. Kdo pa bo odgovarjal, ko nas bodo vprašali, zakaj tega nismo storili?" nam je dejala Radićeva. Dodala je, da sploh ni nujno, da upravljalec postane ministrstvo za gospodarstvo, ki ga vodi in sodi v kvoto Zaresa, ampak je lahko to tudi kdo drug, denimo ministrstvo za finance, ki ne spada v kvoto Zaresa. Če pa tega ne bomo storili – rok mineva po njenih besedah prav danes –, nam grozi opomin, pozneje pa lahko tudi kazen iz Bruslja.

Če bo prenos infrastrukturnih energetskih podjetij vendarle opravljen s skorajšnjim energetskim zakonom,  bo o novem upravljavcu teh družb najverjetneje na koncu odločala kar vlada.

Kot je znano, je spor med Zaresom in SD nastopil, ker se je pojavil sum, da si želi Golobičev Zares zagotoviti nadzor nad pomembnim delom energetike, zlasti še nad Geoplinom Plinovodi, ki naj bi bil politično izjemno zanimiv zaradi načrtov o gradnji Južnega toka. A ministrica Radićeva to odločno zanika.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.