Raftarji bodo očistili Sočo

Foto: Žurnal24
Foto: Žurnal24 main
Odločba. Inšpektor zahteva čiščenje. Tega ne bodo storile občine, ampak raftarji.
Oglej si celoten članek

"Odločili smo se, da bomo v petek skupaj z gozdarji, kolikor se bo dalo, očistili približno 25 kilometrov plovne poti zgornjega dela reke do Trnovega," napoveduje Adis Hrovat, predsednik Gospodarskega interesnega združenja raftarjev Dolina Soče.

Inšpektor za plovbo po celinskih vodah je namreč z odločbo zahteval očiščenje nevarnih ovir, da te ne bi več ogrožale varnosti in življenj na reki Soči, sicer bo plovbo po reki v enem mesecu prepovedal. Na to so se burno odzvali v medobčinski upravi posoških občin, na katero je bila odločba naslovljena, češ da so inšpektorjeve zahteve neživljenjske. "Gre za sprenevedanje lokalne skupnosti," je prepričan Hrovat.

Določitev odgovornosti

Domači raftarji so imeli do letošnje sezone podpisane pogodbe z Medobčinsko upravo občin Bovec, Kobarid, Tolmin in Kanal ob Soči, ki jim je plačevala za odstranjevanje nevarnosti iz reke. Pogodb pa niso podaljšali in po zimskih ujmah je v vodi ostalo precej drevja in drugih ovir. "Treba bi bilo določiti skrbnika plovne poti in s tem odgovornega za čiščenje. Na naše predloge pa se občine ne odzivajo, preprosto ni volje, da bi zadeve uredili," meni Hrovat. Na vprašanje, ali bodo prevzeli obveznost čiščenja reke tudi v prihodnosti, odgovarja, da bodo to počeli po potrebi.

"Stoodstotne varnosti ni"

Simon Leban, predstavnik medobčinske uprave posoških občin, trdi, da niso pravi naslovnik za inšpektorjevo odločbo, zato so se nanjo pritožili. Na vprašanje, zakaj pogodb z raftarji niso podaljšali, odgovarja, da se po nedavnih smrtnih nesrečah za to še niso odločili, sicer pa so te urejale samo vstopno-izstopna mesta ne pa dejanskega režima plovbe.

Bovški župan Siniša Germovšek dodaja, da stoodstotne varnosti na Soči ni mogoče zagotoviti in da deroča reka pač ni tobogan, zato je tudi zanimiva. Inšpektorjeve odločbe zato po njegovem mnenju ni mogoče uresničiti. "Ne vem, če bodo raftarji, ki so se samostojno odločili za čiščenje reke, res prevzeli odgovornost, da se nikomur nič ne bo zgodilo," zaključi.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 1

  • 18:23 29. Maj 2013.

    Traparija par excellence, tudi v gorah komu zagusti ob slabem vremenu. Nekeko bo treba stvari v naravi jemat z spoštovanjem …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.