Raje imajo manjše z več intime

Foto: Jerca Božič Kranjec Novorojenček
V 10 od 14 lani manj porodov kot leto pred tem; več jih je bilo le v kranjski in brežiški.
Oglej si celoten članek

"Prijateljica je po porodu v mariborski porodnišnici še 12 ur ležala v porodni sobi, ker zanjo zaradi gneče na oddelku ni bilo proste postelje. Sama sem se zato odločila za porod v ptujski bolnišnici, čeprav tam ni intenzivnega oddelka. In ni mi žal, saj je bilo osebje izjemno ustrežljivo in prijazno," nam je izkušnjo zaupala bralka. Podobnih primerov, ko se bodoče mamice odločijo za porod v manjših porodnišnicah, kjer imajo zanje in njihove malčke več časa, naj bi bilo veliko, a številke za zdaj tega (še) ne kažejo.

V manjših intimneje

Število porodov v Sloveniji sicer v zadnjih letih upada. Lani se je rodilo za štiri odstotke manj otrok kot leto prej. Manj porodov so imeli lani tako v 10 od 14 slovenskih porodnišnic, več jih je bilo le v kranjski in brežiški, torej manjših porodnišnicah.

"Pri nas rodi precej Mariborčank, pa tudi ženske iz Slovenske Bistrice, Rogaške Slatine, Ljutomera in Ormoža prihajajo k nam, porodov pa smo imeli v primerjavi s prejšnjimi leti vseeno manj," pravi predstojnik oddelka ginekologije in porodništva na Ptuju Saša Djukanović. "Manjše porodnišnice nudijo več intime in domačnosti, a se tudi v velikih trudimo, da porodnice obravnavamo čim bolj individualno. Seveda vselej to zaradi velikega števila in kadrovske podhranjenosti ni mogoče, saj vse sile usmerimo predvsem v to, da porod poteka varno s čim manj zapleti ter da sta na koncu mamica in novorojenček zdrava," pa pravi vodja porodnega bloka ljubljanske porodnišnice Gorazd Kavšek

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.