Raje potuje, kot varčuje

Foto: Žurnal24
Foto: Žurnal24 main
V mesecu in pol je bila ministrica za Slovence v zamejstvu na 11 poteh v tujino. Zunanji minister Erjavec do zdaj potoval sedemkrat.
Oglej si celoten članek

Na uradu ministrice za Slovence v zamejstvu in po svetu Ljudmile Novak obiskovanje zamejcev postavljajo pred varčevanje. Informacije o natančnem številu poti ministrice se sicer razlikujejo. Na uradu so dejali, da je bila na šestih poteh, na njihovi spletni strani pa jih je navedenih še pet. Za te naj bi uradniki dobili navodilo, naj jih ne posredujejo v uradnem odgovoru.

Potovanja na prireditve

Od prevzema poslov 13. februarja je Novakova obiskala Trst, Celovec in Zagreb. Dvakrat je bila na Madžarskem in enkrat v Nemčiji. Tam se je sestala s predstavniki zamejcev oziroma Slovencev po svetu. Preostali obiski, ki jih z urada niso posredovali, so bili bolj sproščene narave.

Ministrica se je tako udeležila radijskega pogovora v Avstriji, slavnostne akademije ob obletnici delovanja kulturnega centra v Gorici, prireditve Koroška poje, srečanja z mladimi Slovenci v Italiji in odprtja umetniške razstave. Na uradu so priznali, da tam ni bila zasebno, temveč na stroške države.

Stroškov ne poznajo

Na uradu jim še ni uspelo izračunati, koliko stanejo poti. Potni nalogi za pet potovanj so stali 126 evrov, stroškov prevoza še nimajo. Ministrica naj bi na krajše razdalje uporabljala avto. V luči varčevanja števila poti ne bodo zmanjševali, "saj so nepogrešljiv in nujen sestavni del in način dela". Dodajajo, da je brez obiskov to neučinkovito, "zato službenih poti ne moremo gledati v luči porabe proračunskega denarja, ampak kot skrb za Slovence po svetu".

Zagotavljajo pa, da bodo denar porabljali racionalno. Za primerjavo: minister za zunanje zadeve je do zdaj opravil sedem službenih poti. Zaradi varčevanja so že zmanjšali predvideno število poti in velikost delegacij.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 18

  • 20:31 9. December 2012.

    in za tako brezvezno zapravljanje moramo mi zategovati pasove in to že kar nekaj časa <br />Kako nas to nategujejo!!!!

  • 08:24 9. December 2012.

    a za te izlete pa imajo denar....otrokom lačnim pa so hoteli vzeti še zadnji košček kruha.To pa je res banda....potem …

  • 18:56 4. April 2012.

    Potovala bo tudi v Avstralijo in Argentino,k svojim somišljenikom.

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.