Ranljivost Stagefright v sistemih Android

Foto: Profimedia
Foto: Profimedias
V zadnjih dneh strokovnjaki svarijo pred varnostno luknjo v sistemih Android, saj bi se teoretično lahko izkoristila tudi za prevzem nadzora nad vašim telefonom. Popravki so že na voljo, zato posodobite naprave!
Oglej si celoten članek

"Napadalci bi lahko ob uspešni izrabi ranljivosti zgolj s poznavanjem telefonske številke žrtve pridobi vsaj direkten dostop do mikrofona, kamere in medija za shranjevanje, z izkoriščanjem katere od ranljivosti eskalacije privilegijev pa lahko v nadaljevanju pridobi tudi dostop do jedra sistema," pred ranljivostjo sistema svarijo pri Nacionalnem odzivnem centru za obravnavo incidentov s področja varnosti elektronskih omrežij in informacij (Si-Cert) ob tem pa dodajo, da se ranljiva koda se sproži ob predogledu video posnetkov. Kar bi se lahko zgodilo že ob odprtju prirejenega video posnetka, ki cam ga je napadalec poslal preko MMS sporočil, brskalnika, elektronske pošte, prenosov preko NFC in Bluetootha.

V primeru uporabe aplikacije Hangouts se ranljivost aktivira brez kakršnekoli interakcije uporabnika, v primeru uporabe privzete aplikacije za sporočila pa se ranljivost aktivira ob ogledu sporočila.

Posodobite programsko opremo!

Po navedbah Si-Cert se ranljivost še ne izkorišča v napadih, Google pa je proizvajalcem Android naprav že posredoval popravke, ki jih morajo vključiti v svojo programsko opremo in posredovati na naprave uporabnikov.

Vodja Laboratorija pri reviji Monitor Jure Forstnerič ob tem dodaja, da je večji problem, da uporabniki ne bodo naložili posodobitev operacijskega sistema.

"Take varnostne luknje se lahko uporabijo pri špijonaži"

"Je pa res, da je varnostne luknje v praksi težje izkoristiti, kot se zdi, težko, da jih bo kdo izkoristil in prevzel nadzor nad vašim telefonom. Se pa lahko to izkoristi v takih primerih, kot je bilo prisluškovanje pogovorom med Jernejem Sekolcem in Simona Drenik, ko se tega lotijo profesionalci," je ob tem še povedal Forstnerič in dodal, da običajnim uporabnikom verjetno nihče ne bo vdiral v telefon, ker nima ne potrebnega znanja ne sredstev niti časa niti razloga, lahko pa se take varnostne luknje uporabijo pri špijonaži. "Navadnemu uporabniku se tega ni treba bati, je pa pametno kljub temu imeti rezervno kopijo podatkov."

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 1

  • 16:45 6. Avgust 2015.

    Največji problem je, da večina uporabnikov ne bo dobila sploh možnosti za nadgradnjo. recimo android 2.3 teče na 5 let …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.