Rast je dovolj visoka, da se odmrzne Zujf

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Statistični urad je izračunal, da je bila gospodarska rast v lanskem letu 2,6-odstotna.
Oglej si celoten članek

Statistični urad je izračunal, da je bila gospodarska rast v lanskem letu 2,6-odstotna. 

Gre za prvo oceno, če bo ta izračun obstal, pa se prihodnje leto obeta odmrznitev precejšnjega dela pravic, ki jih je zamrznil Zakon o uravnoteženju javnih financ (Zujf). Tako se obeta višja denarna socialna pomoč, pomoč ob rojstvu otroka za vse, višji otroški dodatki in pet dni več plačanega očetovskega dopusta. 

Izračun, ki so ga državni statistiki pripravili danes, temelji na četrtletnih podatkih, avgusta pa bodo pripravili oceno, ki temelji na bolj podrobnih podatkih in ta bo relevantna za odmrznitev pravic iz Zujfa. Lani je na primer prišlo do razlike 0,1 odstotka, kar bi v primeru znižanja pomenilo, da se ni izpolnil pogoj za odmrznitev pravic, ki je za večino pravic, da rast BDP preseže 2,5 odstotka. 

Rast oziroma padec BDP po letih v odstotkih Foto: zurnal24.si Graf BDP

Javni sektor: ne bo več omejitev, ampak denarja tudi ne

Če bo izračun tudi po bolj podrobnih podatkih pokazal, da je rast višja od 2,5 odstotka, bodo zadovoljni zaposleni v javnem sektorju. Konec bo omejitev zaposlovanja, prepovedi sklepanja avtorskih in podjemnih pogodb ter študentskega dela, omejitev sklepanja pogodb o izobraževanju, omejitev števila dni letnega dopusta in prenehanje pogodbe o zaposlitvi ob izpolnitvi pogojev za zaposlitev. Tudi za vse te določbe velja, da se bodo sprostile šele z letom 2016, na ministrstvu za javno upravo pa že opozarjajo, da se bodo proračunski uporabniki morali držati svojih finančnih načrtov. Marsikje tako že imajo odobrene zaposlitve, a ne denarja za plače.

Odmrznil se bo tudi peti razred za državne štipendije, pomoč ob rojstvu otroka ne bo več vezana na cenzus, prav tako ne dodatek za veliko družino, za nadomestila ne bo več veljala omejitev dvakratnik povprečne plače, ampak bodo lahko do 2,5-kratnika, starševsko in očetovsko nadomestilo pa ne bo več znižano, (zdaj je znižano na 90 odstotkov).  

Katere pravice se vrnejo, preberite tukaj.  

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 18

  • mph
    12:55 28. Februar 2015.

    Hja, ja ali pa ne. Namreč te večje plače pomenijo, da denar kroži, večina nas komaj shaja iz meseca v …

  • mph
    12:50 28. Februar 2015.

    Ne nujno. Če imaš dovolj blesar narod, odlična formula je skupina fanatikov + razočarani abstinenti od volitev ... lahko nek …

  • 09:53 28. Februar 2015.

    Če je rast 2.6% je ravno prava , da se bo BDP približal takšni masi , ki bo zagotovila , …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.