Rast zaposlenosti se bo še povečala

Foto: Benjamin Kovač
Foto: Benjamin Kovač
Rezultati ankete kažejo, da bodo delodajalci v prvi polovici 2020 potrebovali 31.600 novih sodelavcev.
Oglej si celoten članek

"Rezultati najnovejše raziskave Napovednik zaposlovanja so za prvo polovico prihodnjega leta optimistični," napovedujejo pri Zavodu za zaposlovanje. "Delodajalci namreč napovedujejo 2-odstotno rast zaposlenosti."

Delodajalci bodo najpogosteje iskali voznike težkih tovornjakov in vlačilcev, varilce in prodajalce, zidarje in delavce za preprosta dela v predelovalnih dejavnostih.

"Še vedno lahko opazimo neskladje na trgu dela, saj se približno polovica vseh sodelujočih v anketi sooča s pomanjkanjem ustreznih kandidatov," pravijo pri ZRSZ. "Slednjim najpogosteje primanjkuje delovnih izkušenj, nimajo ustrezne izobrazbe oziroma poklicno specifičnih znanj."

Nekateri neuspešno iščejo delavce

Delodajalci, ki so imeli težave pri zaposlovanju, so se v 40 odstotkov primerov soočili s situacijo, ko se na razpisano delovno mesto ni prijavil noben kandidat. "Posledice pomanjkanja ustreznih kadrov za postopke zaposlovanja so se odražale v daljših postopkih iskanja ustreznih kandidatov, situaciji, ko kljub prostim delovnim mestom delodajalci niso zaposlili delavcev in iskanju delavcev v tujini," še nvajajo pri ZRSZ. "Pomanjkanje ustreznih kandidatov se je v poslovanju delodajalcev najpogosteje kazalo s povečanim obsegom dela že zaposlenih delavcev, prenosom dela na zunanje izvajalce in zavračanjem naročil."

Naraščanje stopnje delovne aktivnosti se kaže v nižji brezposelnosti. Lani je bilo v povprečju 78.500 registriranih brezposelnih (ali dobrih 10 tisoč manj kot leta 2017), stopnja registrirane brezposelnosti je znašala 8,2 odstotka. Po podatkih ZRSZ je bilo konec oktobra 72.416 registriranih brezposelnih oseb, stopnja brezposelnosti pa je septembra znašala 7,2 odstotka. UMAR napoveduje, da naj bi se do leta 2021 registrirana brezposelnost znižala na 67.600 oseb, stopnja pa na 6,9 odstotka. 

Na povečanje zaposlenosti vplivajo ugodne gospodarske razmere, sa je bila lani s 4,1 odstotka gospodarska rast zelo visoka, letos se je umirila, a še vedno znaša 2,8 odstotka, medtem ko naj bi v letu 2021 znašala 2,7 odstotka. 

Ugodna gospodarska rast

"Letošnja umiritev rasti bo predvsem odraz upočasnitve gospodarske rasti v trgovinskih partnericah in nižjih pričakovanj trendov v gospodarstvu do konca letošnjega leta," navajajo pri zavodu za zaposlovanje. "V obdobju 2019–2021 se bo gospodarska rast nadaljevala, naslednje leto se bo zaradi pozitivnega vpliva več delovnih dni začasno nekoliko povečala. K ohranjanju rasti v napovednem obdobju bo pomembno prispevala domača potrošnja. Podpirala jo bosta nadaljevanje razmeroma ugodnih gibanj na trgu dela in nadaljnja rast investicij (zlasti gradbenih), njena rast pa bo pod vplivom umirjanja rasti zaposlenosti postopno nekoliko nižja. Rasti izvoza in v nekoliko manjši meri tudi uvoza se bosta po letošnji pospešitvi v prihodnjih dveh letih umirili."

Foto: EPA Delavec

Po podatkih SURS-a je bilo letošnjega septembra v Sloveniji okoli 896.800 delovno aktivnih oseb ali za 0,4 odstotka več kot v prejšnjem mesecu in za 2,1 odstotka (ali okoli 18.900 oseb) več kot konec septembra prejšnjega leta. Število zaposlenih oseb se je zvišalo za 0,4 odstotke (na nekaj več kot 805.300), število samozaposlenih oseb pa za 0,2 odstotka (na okoli 91.400). 

Več zaposlenih v vseh regijah

Z vidika statističnih regij, v katerih imajo delovno aktivne osebe delo, je bilo število delovno aktivnih oseb v septembru 2019 višje kot v prejšnjem mesecu v vseh statističnih regijah. "Najizraziteje se je zvišalo v zasavski in posavski statistični regiji (v vsaki za 0,6 odstotkov)," še razlagajo pri zavodu za zaposlovanje. "Glede na enako obdobje lani se je število delovno aktivnih oseb v septembru 2019 zvišalo v vseh statističnih regijah, najizraziteje v goriški statistični regiji (za 3,6 odstotke ali za nekaj več kot 1.600)."

Z vidika dejavnosti, v katerih so imele delovno aktivne osebe zaposlitev, se je število delovno aktivnih oseb v septembru 2019 glede na prejšnji mesec v osemnajstih dejavnostih zvišalo, v dveh pa znižalo. Glede na september 2018 se je to število znižalo v petih, zvišalo pa v petnajstih dejavnostih; najbolj se je zvišalo v dejavnosti gradbeništvo (za nekaj več kot 4.700 ali za 7,9 odstotka).

Stopnja delovne aktivnosti, izražena v odstotkih, naj bi po napovedih UMAR-ja porasla tudi letos in v prihodnjih dveh letih; sicer precej počasneje kot v letih 2017 (3,5 odstotka) in 2018 (3,2 odstotka). V letu 2018 je bila 75,4-odstotna, za letos znaša napovedana stopnja delovne aktivnosti 76,6 odstotka, v naslednjem letu naj bi dosegla 77,5 odstotka, do leta 2021 pa naj bi stopnja delovne aktivnosti narasla na 78,3 odstotka.

dezurni@zurnal24.si

 

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 7

  • 07:46 4. December 2019.

    kdo ti bo delal za vsranih 700

  • 23:42 3. December 2019.

    Ne veste, kje najti žensko za eno noč? Pridite >>> www.Bredhot.Com

  • 21:08 3. December 2019.

    za 700-800 neto jih bodo še iskal, kar naj jih, dost jih je odšlo proti severu, kjer normalno živijo

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.