Ravnatelj priznava: "Vseh ukrepov ne moremo zagotoviti"

Foto: Epa
Foto: Epa
Največja težava v OŠ je zagotavljanje zadostne medsebojne razdalje.
Oglej si celoten članek

Po 120 dneh pouka na daljavo so se včeraj v osnovne šolo vrnili tudi učenci od 4. do 9. razreda. Učenci prve triade so pri pouku v šoli že 14 dni. Mlajši so zelo seznanjeni z ukrepi, ki jih predlaga NIJZ in so jih tudi pripravljeni spoštovati, pri starejših pa je, kot pravi Roman Brunšek, ravnatelj osnovne šole Škofljica, potrebnega več opozarjanja na priporočljivo nošenje mask in razkuževanje rok.

"Medsebojne razdalje ne bo mogoče držati"

"Dejstvo pa je, da v šolah, kjer imamo veliko učencev, več podružnic, manjše učilnice, imamo prostorsko stisko, medosebne razdalje ne bo mogoče držati, tukaj bodo težave, kar koli lahko govorimo, učilnic šol v tem trenutku ne moremo povečati," opozarja Brunšek, ki starše zato poziva, da v šolo pošiljajo res zdrave otroke, oziroma jih preventivno zadržijo doma, tudi takrat, ko je nekdo v družini zbolele za covidom. Takoj, ko se namreč pojavi sum okužbe, mora v karanteno celoten razred z učiteljem vred. "Ocenjujemo, da je izvajanje karantene uspešen ukrep, čeprav je organizacijsko zapleten. Vendar je odrejanje karanten posameznih oddelkov veliko boljše od zapiranja celotne šole," pravi Brunšek.

"Vseh ukrepov, ki jih predvideva NIJZ, ne moremo zagotoviti"

Brunšek opozarja, da so ravnatelji doslej priporočila dobivali pozno, velikokrat celo prepozno, zato upajo, da se bo zdaj ta negotovost umirila. Pouk so speljali in organizirali po najboljših močeh. "Upam, da nam bo to uspevalo tudi v prihodnje, v resnici pa na takšnih šolah, kot je naša, ne moremo ustrezno zagotoviti vseh ukrepov, ki jih predvideva NIJZ," poudarja ravnatelj.

Izbirni predmeti na daljavo

Največ težav predstavlja zagotavljanje varnostne razdalje, tako pri vhodih kot v garderobah, izvajanje kosil ter izvajanje obveznih in neobveznih predmetov. "Na šolah, kjer imamo zelo veliko oddelkov istega razreda, bi prišlo do prevelikega mešanja učencev, zato te predmete trenutno izvajamo na daljavo," pravi Brunšek. To je slabo predvsem za obvezne izbirne predmete, ki vključujejo šport. 

Za podaljšano bivanje zmanjkalo učiteljev

Težava je tudi izvajanje varstva, oziroma podaljšanega bivanja. "Na nekaterih šolah podaljšanega bivanja za učence 4. in 5. razreda ne moremo izvajati, ker se nam je žal zgodilo to, kar smo pričakovali, nimamo več dovolj učiteljev, če želimo zagotavljati pogoj, da so učenci ves čas v istih mehurčkih," razlaga Brunšek. 

Ravnatelje srednjih šol prosi za razumevanje

Kot še pravi ravnatelj, ki je nastopil na današnji novinarski konferenci vlade, bodo na šolah letos in prihodnje leto skušali nadoknaditi izgubljeno znanje. Za tiste, i niso imeli dobrih možnost za pouk na daljavo, oziroma so pri tem pouku velikokrat manjkali, so pripravili načrt ur dopolnilnega pouka. Ravnatelje srednjih šol pa poziva, naj bodo razumljivi do nove generacije srednješolcev, saj je letos premalo časa, da bi devetošolci, vse zamujeno uspeli nadoknaditi. 

 

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.