“Razbijanje bi bilo greh”

Foto: Veronika Rupnik
Foto: Veronika Rupnik
Kraške lekarne. Uspešen zavod talec političnih razhajanj in interesov.
Oglej si celoten članek

“Nedopustno bi bilo razbijati zavod, ki dobro posluje in je strokoven, zaradi različnih političnih interesov občin ustanoviteljic in njihove nesposobnosti dogovarjanja,” pravi Anita Malnar, vršilka dolžnosti Javnega zavoda Kraške lekarne s štirimi lekarnami in štirimi podružnicami, ki mu po 40 letih grozi razpad.

Slabša dostopnost

Med argumenti proti razdružitvi Malnarjeva izpostavlja, da v takšni obliki zavod z 41 zaposlenimi deluje racionalneje (z le eno upravo), ima nižje stroške nabave, zaposleni se lažje izpopolnjujejo, vodstvo ima večjo strokovno avtonomijo, kader lahko prehaja med lekarnami v primeru porodniških in bolniških dopustov.

Predvsem pa omogoča dostopnost storitev tudi v manjših krajih. Podružnice, ki same poslujejo negativno, namreč lahko preživijo le v sklopu zavoda, ki kot celota na račun večjih lekarn posluje pozitivno.

Proti solidarnosti

Toda takšna solidarnost postojnski občini, ki bi očitno s svojim zavodom rada maksimirala dobiček, kot sami pravijo, ni všeč, zato je predlagala likvidacijo zavoda. Če je druge občine ne bodo podprle, bodo sprožili postopek za prisilno likvidacijo. Nasprotniki se sprašujejo, zakaj raje ne izstopi, kot pa ruši celoten zavod.

Razdružitvi niso naklonjeni ilirskobistriški, pivški, divaški in komendski župan, bi pa po sledeh Postojne utegnila iti Sežana. V kakšni organizacijski obliki bi lekarne poslovale po ukinitvi zavoda, še ni jasno. Možno je tudi, da bi bila vsaka od njih preoblikovana v samostojen javni zavod.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.