"Razblinil se je privid o Bratuškovi"

Foto: Sergeja Hadner
Foto: Sergeja Hadner
Včerajšnji nastop Alenke Bratušek kot kandiatke za podpredsednico Evropske komisije še vedno dviga precej prahu. Med kritiki njenega nastopa je tudi nekdanji evroposlancev Jelko Kacin, med zagovorniki pa predstavnik stroke, sicer njen strankarski kolega, Robert Golob.
Oglej si celoten članek

"Nastop Alenke Bratušek se ni posrečil, kot je bilo sicer tudi pričakovati," za Žurnal24.si pove Jelko Kacin. "Juncker ji je namenil izjemno zahteven resor z veliko koordinacije, veliko komisarjev in očitno je bilo, da kandidatka ne obvlada tematike."

Kacin nadaljuje, da se je pred zaslišanjem Bratuškove podcenjevalo Evropski parlament in znanje, ki ga poslanci v njega prinašajo, predvsem pa njihovo široko razgledanost o problemih, kar dokazujejo konkretna vprašanja. "S tem se je razblinil privid o Alenki Bratušek širom po Evropi, pa tudi doma, in sicer ne le o tej njeni kandidaturi, pač pa tudi o načinu vodenja njene vlade," izpostavlja Kacin. 

Dodaja, da samozavest v evropskih institucijah ni dovolj, da je potrebno široko znanje, predvsem pa sposobnost komuniciranja z drugimi. "Gospa Bratušek je imela v svojem kratkem političnem obdobju veliko konfrontacij in ko se stvari v mlinu povprašajo dvakrat, v Evropskem parlamentu pa sedemkrat ali desetkrat in ko prosijo za konkreten odgovor, se vsaka pravljica neha."

Kacin je prepričan, da bo Evropski parlament letos zavrnil več kandidatov, kot kadarkoli doslej. Na vprašanje, ali bo med njimi - po njegovem prepričanju tudi Bratuškova - Kacin vztraja pri besedah "zavrnjenih jih bo več, kot kadarkoli doslej".

"Stroka se ne opredeljuje!"

V nasprotju s slovenskim politikom Jelkom Kacinom pa je bil z nastopom Bratuškove zadovoljen prvi mož družbe Gen-I Robert Golob, ki izpostavlja predvsem njen zelo dober začetni nastop, nakar je - po njegovem mnenju - izbrala zelo varno taktiko: "Rečemo jim izmikanje konkretnim odgovorom. To v normalnih razmerah sicer zadošča, kako se bo to obneslo zdaj, ko so poslanci še posebaj navdahnjeni za to, da bi pobrali kakšen skalp, bomo pa še videli."

Golob priznava, da se Bratuškova ni spustila v podrobnosti, vendar hkrati izpostavlja, da bi morala v tem primeru razkriti tudi podrobnosti stanja, predvsem pa, kdo je za to odgovoren. "Torej katera država, kateri nekdanji komisar ali pa katera supersila. To pa politično v tem trenutku mogoče ni najbolj primerno, teh stvari se vsekakor ne dela na odprti sceni."

Kljub temu, da so jo mediji tako v Bruslju, kot v Sloveniji zaradi njenega nastopa skoraj raztrgali, da so si v parlamentu za odločitev, kaj z Bratuškovo, kupili čas dodatnega dne, Golob vztraja, da ni naredila niti ene napake. "Vkolikor bi šla pregloboko v podrobnosti, bi se ji lahko zgodilo, da bi presegla svoje pristojnosti. Kot sem jaz razumel, se je izmikala konkretnim navedbam načrtov zato, ker ni želela preseči svojih pristojnosti."

Prvi mož družbe Gen-I doda, da se energetska stroka še nikoli ni opredeljevala glede tega, koliko politik pozna področje. "Sam z nastopom kot takim, poudarjam, še posebaj z uvodnim, sem bil zelo zadovoljen, saj je nakazala zelo jasne usmeritve. Od tu naprej pa bi bilo za moje pojme - ne glede na to, da bi si to želeli - skoraj nemogoče iti," Bratuškovo zagovarja Golob, ki izpostavi, da je nenazadnje v tem trenutku nedorečeno tudi še samo delo v komisiji. "Kakšna bo vloga podpresednikov, se v resnici sploh še ne ve, to se bo vedelo komaj takrat, ko bo komisija formirana."

"Izognila se je konfliktom"

Robert Golob, strankarski kolega Alenke Bratušek, hkrati pa tudi dober poznavalec energetskega področja izpostavlja še, da je včerajšnje zaslišanje potekalo pred dvema odboroma: za industrijo in okolje. "Ta dva pa sta že v štartu v naravnem konfliktu interesov. In kolikor da kandidat odgovor, ki zelo zadovolji eno stran, druga stran znori. Ne le da je jezna, razočarana, ampak znori!" Golob je tako prepričan, da je v nastopu Bratuškova iskala predvsem to - pot, po kateri bi se izognila konfliktom.

Ne glede na prepričanje, da je svojo nalogo opravila dobro, pa Golob vendarle sklene, da bi si v njenem nastopu želel jasnejše pojasnilo, da Energetska unija sploh še ne obstaja, da jo je potrebno šele formirati.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 20

  • 09:40 8. Oktober 2014.

    Takoj ko uzrem Leopardkinjo in njenega vazelinkota,ki stopica za njo,kot vazelinasti pudelj me zagrabi in moram na blato.Bog ne daj,da …

  • 07:08 8. Oktober 2014.

    ha ha ha niti ene napake,ni samo ena napako naredila,vsak odgovor je bila napaka

  • 06:53 8. Oktober 2014.

    dragi bebo..moti me jajeglavi prav tako, kot me moti AB..in motijo me vsi, ki se na takšen način rinejo h …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.