Zadnji podatki: Janšo bi moralo skrbeti, Golob mu diha za ovratnik

Foto: Mediaspeed
Foto: Mediaspeed
Morebitna stranka Roberta Goloba bi se uvrstila visoko.
Oglej si celoten članek

Decembrska raziskava javnega mnenja Novi obrazi, ki jo je za Mladino opravila agencija Ninamedia, kaže, da bi največ vprašanih za novega predsednika vlade izbralo nekdanjega predsednika uprave družbe Gen-i Roberta Goloba, njegova morebitna stranka pa bi pristala na drugem mestu, takoj za vodilno SDS.

Med strankami bi upoštevajoč tudi nove stranke največ podpore prejela SDS. Podpora se ji je v primerjavi z merjenjem, ki ga je Ninamedia opravila za časnika Večer in Dnevnik med 2. in 7. decembrom, povečala za 1,2 odstotne točke na 16,4 odstotka. Na drugem mestu bi s 13,4 odstotka pristala "nova stranka, ki bi jo vodil Robert Golob". Podpora njegovi stranki se je povečala za 4,4 odstotne točke.

Z 11,7 odstotka podpore bi se na tretje mesto uvrstila SD, ki ji je podpora padla za 1,6 odstotne točke. Sledile bi še Levica (8,1 odstotka), LMŠ (7,5 odstotka), NSi (5,8 odstotka), SAB (3,9 odstotka) in Konkretno (3,2 odstotka). Ostale stranke ne bi presegle praga za vstop v državni zbor.

Podpora Golobu raste na račun drugih strank

Če bi premierja volili neposredno, bi 29,5 odstotka vprašanih za mandatarja izbralo Goloba. V primerjavi s prejšnjo raziskavo Ninamedie bi prejel 8,9 odstotne točke več. Takrat so mu namenili 20,6 odstotka podpore. Na drugem mestu je pristal trenutni premier Janez Janša z 19,1-odstotno podporo oz. 0,4 odstotnimi točkami manj kot pred dvema tednoma.

Sledijo jima še Tanja Fajon z 8,5 odstotka in padcem podpore za 2,5 odstotne točke, Marjan Šarec s 6,3 odstotka in 0,4 odstotne točke nižjo podporo in Matej Tonin s 4,4 odstotka, ki je na petem mestu v primerjavi s prejšnjim merjenjem zamenjal Alenko Bratušek.

Raziskava je pokazala, da bi morebitna stranka Roberta Goloba prejela okoli 36 odstotkov glasov volivcev, ki so do sedaj volili LMŠ, 27 odstotkov volivcev SD in prav takšen delež volivcev Levice ter okoli 19 odstotkov volivcev SAB.

Agencija Ninamedia je telefonsko raziskavo javnega mnenja Novi obrazi, v kateri je sodelovalo 700 ljudi, izvedla med 14. in 16. decembrom.

dezurni@styria-media.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 98

  • 13:04 24. December 2021.

    Google je vsak teden plačal spletno delo od doma od 6000 do 10000 evrov. Od Googla sem prejel prvi mesec …

  • 10:03 24. December 2021.

    Bedarija, še en poskus delitve na ne-Janša strani, njemu bo samo koristilo. Upam, da ni celo kakšnega dogovora v ozadju.

  • 07:50 24. December 2021.

    Kontrolirana opozicija... nič več!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.